Учени от MIT създадоха прозрачни дисплеи за ежедневна употреба

0
41


Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали прозрачен дисплей, лишен от недостатъците на всички аналогични разработки, известни до момента. Резултатите от тяхната работа вече са публикувани в списание Nature Communications в статия, озаглавена „Прозрачни дисплеи, базирани на резонансното разсейване на наночастици“.

Към днешна дата са разработени множество различни прозрачни дисплеи, но за да види показваното на тях изображение потребителят трябва да се намира точно пред самия дисплей. Освен това производството на подобни екрани изисква значителни инвестиции.

Инженерите от MIT твърдят, че създаденият от тях дисплей дава възможност за ясна видимост на изображението, гледано под различни ъгли, а в допълнение за производството му не са необходими скъпоструващи части като светодиоди и прозрачна електроника, пише ресурсът CNews.

Тайната на новата конструкция се крие в наночастиците, разположени в прозрачен филм, залепен върху обикновено стъкло. В зависимост от материала и размера наночастиците могат да отразяват светлинни вълни с определена дължина (т.е. да отразяват определен цвят), като при това пропускат през себе си всички други вълни.

Използвайки наночастици сребро с размер 60 нанометра, изследователите накарали екрана да отразява светлина с дължина на вълната, съответстваща на синята част от спектъра. След това с помощта на проектор със синя лампа разработчиците създали върху прозрачното стъкло изображение със син цвят, видимо за зрителя.

Според учените, по аналогичен начин може да бъде създадено многоцветно изображение, като в прозрачен филм бъдат поставени частици, отразяващи червения, зеления и синия цвят от спектъра (RGB). Недостатък на новата разработка е, че колкото повече цветове може да възпроизвежда екранът, толкова по-малко прозрачен ще бъде той.

Разработката на американските изследователи може да бъде използвана например за извеждане на информация от бордовия компютър на предното стъкло или изобразяване на бягащи светлини или различни символи на таблото на автомобилите и т.н.

Припомняме, че става дума само за прототип и ще мине много време до момента, в който той се превърне в готова стока и постъпи в масово производство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари