Учени под ръководството на българин създадоха настолен рентгенов лазер

0
170

Международен екип от физици е разработил настолен рентгенов лазер, който може да се използва за биологични, физични и други научни изследвания, се казва в статия, публикувана в списание Science.

Смята се, че широкото разпространение на рентгеновите лазери в изследователските лаборатории ще доведе до микрореволюция във физиката и биологията. Рентгеновите лазери ще предоставят възможност за получаване на изображения на вещества с атомна резолюция, както и наблюдението отвътре на множество физични процеси.

В момента основните пречки пред широкото използване на подобни излъчватели са високата им цена и техните габарити – размерите на стандартна лазерна установка се доближават до тези на футболно игрище.

Група физици под ръководството на българина Теньо Попминчев от Университета на Колорадо в Боулдър (САЩ), е разработила компактен рентгенов лазер, който се побира върху обикновено бюро и може да преобразува инфрачервеното излъчване в рентгенови лазерни импулси.

Теньо Попминчев

Попминчев и неговите колеги са използвали факта, че атомите на благородните газове аргон и неон могат да изпомпват енергия по начин, който позволява след известно време да започнат синхронно да излъчват фотони във всички диапазони на електромагнитния спектър. Това излъчване ще бъде относително нееднородно – в него ще присъстват множество пикове и спадове. Значителна част от тези пикове ще бъдат в ултравиолетовата и рентгеновата част от спектъра, което позволява този ефект да бъде използван за създаване на рентгенов лазер. За целта обаче се изисква специален механизъм на изпомпване, позволяващ получаването на пикове с максимална височина и сила именно в рентгеновата област на спектъра.

Физиците са решили този проблем с помощта на специален алгоритъм, който променя дължината на вълната на лазера по време на изпомпване.

„Никога не бихме направили това откритие, ако не се бяхме замислили какво се случва при генерирането на високи хармоници, когато променяме дължината на вълната на лазера на изпомпващия генератор. Благодарение на това успяхме да преминем от инфрачервено към рентгеново излъчване и да получим лазерни импулси с дължина на вълната 0,775 нанометра (милиардни от метъра)“, пояснява друг член на екипа от Университета на Колорадо в Боулдър – Маргарет Мърнейн.

Учените изпитали своята методика, като сглобили експериментален прототип на рентгеновия лазер и го тествали на практика. Експериментът бил успешен – на снимките физиците видели ярка лазерна точка.

Както предполагат създателите на технологията, подобни лазери ще могат да бъдат използвани за медицински и научни цели – изследване на молекулярната структура, наблюдение на клетъчните процеси и други тайни на микрокосмоса.

Рентгеновият импулс, получен с помощта на новия лазер

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари