Учени постигнаха революционен напредък в областта на мозъчните импланти

0
13

От доста години учените се опитват да постигнат напредък в технологиите за управление на различни уреди само с помощта на човешкия мозък. По всичко личи, че големият пробив е постигнат, тъй като американски инженери демонстрираха неща, които до момента са били възможни само в областта на научната фантастика, съобщи BBC.

Учени от Питсбъргския университет са сложили специален имплант в мозъка на 53-годишна жена, която е парализирана от врата надолу. Благодарение на него напълно обездвижената пациентка е получила възможност да изпълнява сама изключително сложни за човек в нейното положение операции, като да яде шоколад и да пие вода от чаша.

Два сензора в дела на мозъка, който отговаря за моторните функции на тялото са позволили на жената да получи много добър контрол върху роботизирана ръка. Въпросните сензори са конструирани така, че да приемат, обработват и предават електрическите сигнали на мозъка правилно. По този начин пациентката управлява своя нов крайник само със силата на мисълта си. Тя е постигнала добър контрол още на втория ден от началото на тренировките с новите импланти.

Към този момент не е постигано такова съвършенство на движенията при парализирани пациенти. Засега достиженията са възможни само в лабораторни условия, но един ден до тях ще имат достъп всички хора, които имат здрав мозък, но увредено тяло.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за