Учени постигнаха рекорд в преноса на данни с 44.2Tbps през оптичен кабел

2
894

Ако си мислите, че вашият супер бърз 1Gbps-ов интернет няма равен, сте далеч от истината. Въпреки че технологиите за пренос на данни са, общо взето, достатъчни за домакинствата засега, те винаги могат значително усъвършенствани в близкото бъдеще. С това се заеха австралийски учени, търсейки лимита на бързата интернет връзка. С помощта на революционна нова технология екипът успя да обмени данни през оптичен кабел със скорост около 44.2 терабита в секунда. Това е почти петдесет хиляди пъти по-бързо от максималните рекламирани от телекомуникационните и мобилните оператори скорости.

За целта учените замениха типичния набор от лазери в оборудването с ново устройство. То носи причудливото име Microcomb и е способно да генерира „много прецизни честотни линии с еднаква дължина в малък микрофотонен чип„. Технологията е била разработена преди около дванадесет години, но наскоро е достигнала етапа на развитие, в който дава възможност тя да се приложи в сегашната електроника. В основата на хардуера стои тесен шлейф, в който е поместен един лазерен излъчвател. Честотите, които той излъчва, интерферират една спрямо друга в сравнително кратко време и водят до формирането на специфична стояща вълна в празнината. Все още знанията ни в тази област не са достатъчни, за да обяснят природата на тази вълна. Но в този случай тя е много полезна. При процеса на генерацията на вълната в шлейфа се генерира мощност, която се използва при трансфера на данни.

Новата технология е напълно съвместима със сега съществуващите оптични кабели, изградени от стъклени фибри. Това би улеснило в известна степен евентуалната подмяна на хардуера в целия свят, за да се постигнат значително по-високи скорости на интернет връзката. Бил Коркоран от Университета Монаш, част от разработващия екип, сподели:

„С нашето проучване установихме, че благодарение на оптичните ни кабели вече имаме основата… върху която да залегнат мрежите за комуникация сега и в бъдеще“.

Макар че вкъщи едва ли бихте използвали толкова високи скорости на интернет връзката, те биха били от полза на компании, занимаващи се с Internet of Things разработки и облачни услуги. Все пак не бива да забравяме, че съдържанието, което използваме в интернет, става все по-обширно, което евентуално би породило нуждата от много по-бърз интернет. От друга страна се пригответе да се охарчите, защото в момента компютрите няма да имат възможността да работят с налудничавите 44.2Tbps скорости, постигнати от австралийските учени. Ако не с кабели, то потребителите определено ще трябва да се сдобият с нови машини, които са в състояние да работят с подобна много висока мрежова скорост.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари