Учени правят незаглушим радар с помощта на принципи от квантовата физика

0
40

Десетилетия наред радарите са основен уред, който помага да се засичат вражески самолети и други апарати в небето. За съжаление в наши дни радарите не винаги са ефективни и вече има множество технологии, които в определени ситуации ги правят безполезни. Учени от Рочестърския университет са си поставили за задача разработката на нов вид радар, който не може да бъде заблуден дори с най-модерните технологии, съобщи Gizmodo.

Радарът на бъдещето основава работата са някои от основните принципи, заложени в квантовата физика. Той не може да бъде заобиколен или заглушен по никакъв начин, заради различния си принцип на работа.

Има няколко начина да бъде заблуден един класически радар. Основният е чрез пускането на фалшиви примамки, които пречат да се установи точното местоположение на истинския вражески обект. Най-модерният метод обаче включва прихващането на сигнала, модифицирането му и връщането обратно, но без информация за засечения обект. По този начин врагът остава напълно невидим. При квантовия радар последната тактика ще бъде невъзможна за изпълнение, защото ще се използват поляризирани протони за засичане, а ако някой опита да ги модифицира това веднага ще бъде разкрито. Така никой обект няма да може да остане скрит. Изображението ще бъде чисто и ясно, без значение от защитните методики на противника.

В момента технологията все още се разработва, но изглежда има доста обещаващо бъдеще.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари