fbpx
5 C
София

Учени предлагат в космоса да бъде разположен мехурчест екран за прекратяване на глобалното затопляне

Оригиналът е на HECTOR C. EVATT

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ужасна суша, екстремални вълни от горещина и мащабни пожари измъчват целия свят към днешен ден. През това лято в редица европейки старани бяха счупени всички летни температурни рекорди. Въпреки международните усилия за борба с глобалното затопляне е напълно възможно вече да сме стигнали до точката, след която няма връщане назад. Какво ще стане, ако наистина не успеем да удържим ръста на температурата под +2 °C? Именно върху справянето с подобна ситуация работят учените – решение от типа „последен шанс“ – геоинженерни решения, които могат да ограничат нанесената на климата вреда и дори да върнат назад глобалното затопляне.

Геоинженерството е термин за описване на всички методи, използвани за манипулиране на климата и околната среда на Земята. Вдъхновен от идея, предложена от астронома Робърт Енгел, екип от MIT в наши дни работи върху концепцията за слънчев щит, който ще намали слънчевото излъчване, достигащо до нашата планета. Ако усилията за намаляване на емисиите на CO2 не са достатъчни, за да обърнат назад процесите по изменението на климата, ще трябва да действаме по някакъв начин по отношение на нашия основен източник на топлина.

Проектът „Космически мехурчета“ (Space Bubbles) предвижда използването на гигантски чадър от замръзнали мехурчета с размери приблизително колкото Бразилия. Този своеобразен щит ще бъде разположен в точката на Лагранж L1, която се намира между Слънцето и Земята. Конструкцията е проектирана по такъв начин, че да се отразява само част от слънчевата светлина. Предимството на този проект пред всички други проекти, като например разтварянето на химични вещества в атмосферата на Земята с цел увеличаване на нейното албедо е, че няма каквото и да било пряко въздействие върху биосферата на Земята.

Тънкослойните мехурчета се издухват направо в космоса

Слънчевото геоинженерство все още е твърде малко проучено. През 1989 година Джеймс Ърли въвежда концепцията за „тънък стъклен щит“ за компенсацията на парниковия ефект причинен от натрупването на CO2, която е публикувана в списанието на Британското междупланетно общество. Идеята е този щит да бъде изграден от лунни материали и да бъде поставен в първата точка на Лагранж на системата Земя-Слънце, за да абсорбира част от радиацията. Този щит би намалил светлината с 1,8%, което е достатъчно, за да обърне процеса на текущото затопляне. По това време не бяха решени проблемите с количеството материал, необходимо за изграждането на този гигантски слънчев щит и енергията, необходима за неговото изстрелване и придвижване до местоназначението му. Твърде сложна и невъзможна за изпълнение концепция за времето си.

На базата на тази идея Роджър Енгел през 2006 година проектира не един, а няколко малки слънчеви щита. Този рояк от щитове би отклонил част от светлината, вместо да я абсорбира, за да сведе до минимум промяната в L1 равновесието, причинена от радиационното налягане, обясни тогава ученият. Въпреки намалената маса в сравнение с дизайна на Джеймс Ърли и използването на електромагнитно ускорение за избягване на гравитацията и след това йонно задвижване (за ограничаване на транспортните разходи), производството и разполагането на този рояк слънчеви щитове си остава много трудно.

Оттогава се появиха още няколко идеи, но нито една от тях не надхвърли грубото технологично проучване за осъществяване. Но тъй като постепенно се приближаваме към една климатична извънредна ситуация, екипът на MIT прегледа още веднъж предложението на Енгел: той предложи разполагането на набор от мехурчести плоскости, съставени от мрежи от малки взаимосвързани надуваеми мехурчета близо до точката на Лагранж L1.

„Считаме, че надуването на тънкослойни малки сфери от хомогенен разтопен материал като силиций директно в космоса, може да осигури възможност за промяна в дебелината и по този начин да се пречупва по-широк вълнови спектър. Това ще ни позволи да избегнем необходимостта от изстрелване на големи тънкослойни структури“ – заявиха учените.

Щитът, който може да бъде поставен до края на века

Идеята е директно в космоса да се произвеждат отразяващите компактни сфери, което сериозно ще ограничи транспортните разходи. Това решение ще бъде напълно обратимо: мехурчетата могат да бъдат унищожени просто чрез нарушаване на повърхностното им равновесие, което също така и минимизира количеството космически отпадъци в сравнение с другите подходи. Следователно, това може да се превърне в една от най-ефективните тънкослойни структури за отклоняване на слънчевото излъчване.

Първото изображение по-горе показва разположението на щита спрямо първата точка на Лагранж L1. На втората се вижда слой от въпросните мехурчета на повърхността на водата. Третото показва замразено тънкослойно мехурче с диаметър около 20 мм при налягане 0,0028 атмосфери (експериментът е на MIT).

Остава да се определят най-подходящия материал и технологията за създаване и поддържане на подобни малки сфери в космоса. Екипът вече е тествал създаването на необходимите мехурчета в своята лаборатория, където са създадени космически условия. Учените проявяват най-голям интерес към разтопените смеси на базата на силиций и йонни течности, подсилени с графен, които имат ултраниско налягане на парите и относително ниска плътност. Топлинните и оптичните свойства на материалите също ще бъдат взети предвид в предпроектното проучване. 

Според пресмятанията на Роджър Ейнджъл цената на този проект е около 0,5% от световния БВП за 50 години. Ако предварителните лабораторни експерименти се окажат успешни, ще бъдат извършени допълнителни изследвания за подобряване на дизайна, след което ще последват изпитания в ниска околоземна орбита.

„Вярваме, че след като бъде намерено най-подходящото техническо решение, то може да бъде реализирано преди края на този век“  -заявиха изследователите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини