Учени: Препоръките на СЗО относно COVID-19 трябва да бъдат преразгледани

0
666

239 учени от 32 държави се обърнаха към ръководството на СЗО с отворено писмо, с което предлагат да се признае, че новият коронавирус може дълго време да остава във въздуха и по този начин създава сериозна опасност за хората. Засега СЗО не признава това и счита, че след като попаднат във въздуха частиците с новия коронавирус бързо се утаяват върху околните повърхности. Въздушно прахообразният начин за заразяване може да бъде също толкова опасен както и контактния, считат учените, като цитират емпиричните данни, събрани от лекарите към днешен ден.

В официалния сайт на СЗО се казва, че коронавирусът SARS-CoV-2 се предава от човек към човек предимно чрез контактите (затова е много важно да бъдат внимателно измивани ръцете), както и чрез малките капчици, отделящи се от гърлото или носа на заразените. И тъй като те са сравнително тежки, не могат дълго време да се задържат във въздуха и бързо се спускат надолу. Ето защо е важно да се стои на около метър и половина от заразените.

Но има и друг начин за заразяване чрез малките прахообразни частици, които се образуват във вид на облак около болния при кихане и кашляне. Те остават дълго време във въздуха и са опасни и при по-големи разстояния.

Специалистите на СЗО твърдят, че този метод играе незначителна роля при разпространението на COVID-19 и не оказва влияние на общата картина на заболяването. Носенето на защитни маски се препоръчва само на медицинския персонал и за хората, които се грижат за болните.

Отвореното писмо бе публикувано в списание Clinical Infectious Diseases и е подписано от 232 експерта от 32 държави,