Учени препрограмират мастни клетки, за да помогнат за възстановяване на травми

7
589

Учени са разработили първата по рода си човешка стволова клетка, която изглежда е способна да възстанови и заздрави щети навсякъде в тялото.

Тези така наречени „умни“ стволови клетки започват като човешки мастни клетки. Но след като бъдат препрограмирани с лекарства за рак, които променят същината на клетките, те се превръщат в мултипотентни стволови клетки, които са в състояние да се адаптират към заобикалящата ги среда, според информация от изследване, публикувано в сряда в списание Science Advances.

След като се инжектират в мишки, човешките клетки обикновено остават в латентно състояние без никакъв нежелан растеж. Но ако мишките са били ранени, клетките бързо се адаптират към конкретното нараняване и при необходимост заместват клетките на мускулите, костите, хрущялите и кръвоносните съдове.

„Стволовите клетки са действали като хамелеони“, заяви водещият автор на изследването Авани Йеола, изследовател на стволовите клетки в Университета в Нов Южен Уелс (UNSW) в съобщение за пресата. „Те следваха местните сигнали, за да се слеят с тъканта, която има нужда от заздравяване.“

Учените зад проучването предвиждат бъдещи лечения, при които мастните клетки на пациент могат да бъдат премахнати и превърнати в стволови клетки, след което да бъдат инжектирани отново на мястото на нараняването или заболяването. Но обичайно изминава дълъг период от време, за да може да бъде намерена клинична зависимост при резултатите от изследвания с мишки и доказването им при хората. Понякога този период може да бъде особено дълъг – съавторът на изследването и старши научен сътрудник на UNSW Ваше Чандракантан казва, че може да отнеме до 15 години.

„Въпреки че тези констатации са много вълнуващи, ще запазя своето вълнение, докато не бъде доказано, че те могат да бъдат потвърдени и при хора“, казва Чандракантан в прессъобщението.

Въпреки това, тази територия е неизследвана, тъй като никой друг учен досега не е успял да разработи стволови клетки, които да могат автоматично да се адаптират и да се превръщат контролирано в различни типове клетки, ако е необходимо, обясни в съобщението съавтора и професора на UNSW Джон Пиманда.

„Тези стволови клетки се различават от всички други, оценявани някога до момента в клинични изпитвания.“, добави Йеола.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари