Учени призоваха правителствата да спрат да защитават младите хора от COVID-19

9
1573

Международна група учени призова правителствата от целия свят да преразгледат стратегиите си за борба с новия коронавирус и да позволят на младите и здрави хора да се върнат към нормален живот и да се съсредоточат мерките за защита от COVID-19 само върху уязвимите групи на населението. Декларацията бе подписана от много учени и лекари, които считат, че по този начин ще бъде постигнат колективен имунитет.

Декларацията бе обявена от трима учени – Сунетра Гупта от Оксфордския университет, Джей Бхатачария от Станфордския университет и Мартин Кулдорф от Харвардския университет, и получи името ‘Декларацията Грейт Барингтън‘ по името на града в щата Масачузетс, в който е съставена. Тя бе подписана от много лекари и учени, които са уверени, че разпространяването на новия коронавирус сред групите хора с нисък риск ще доведе до изграждането на колективен имунитет – тоест, такова състояние, когато вирусът не може ефективно да се разпространява.

Планът на учените е още един рунд в мащабните дебати за решаване на ситуацията с пандемията. Авторите на ‘Декларацията Грейт Барингтън’ считат, че карантинните мерки и твърдите ограничения оказват разрушителен ефект върху психическото здраве на хората и провалят работата на болниците и медицинската практика като цяло. При това, най-тежка е ситуацията при бедните и хората в неравностойно положение.

‘С ръста на имунитета в населението се намалява риска от тоталното заразяване на всички, включително и уязвимите. Ни сме уверени, че в крайна сметка цялото население ще достигне колективен имунитет. Това е точката, при която честотата на появата на нови инфекции ще се стабилизира’ – се казва в декларацията. ‘За това може да помогне и ваксината, но не е сигурно и не е задължително, че само тя ще доведе до този имунитет. Ето защо, нашата цел е да се минимизира смъртността и социалната вреда, докато не постигнем колективен имунитет’.

Във времената, когато много правителства налагат строги карантини, за да сдържат разпространението на новия коронавирус до появата на необходимите ваксини и лекарства срещу COVID-19, ние трябва незабавно да се съсредоточим върху защитата на най-уязвимите групи на населението – възрастните и слабите, а на останалите да разрешим да се завърнат към нормален живот, пишат учените.

Всеки трябва да спазва несложните правила за лична хигиена – често миене на ръце и оставане вкъщи по време на болестта, за се намали прага на колективния имунитет. Но училищата и институтите задължително трябва да провеждат редовни учебни занятия. Необходимо е по-често да се излиза от клас и да се спортува. Младите хора, които имат нисък риск за заразяване от COVID-19 трябва да работят в нормален режим, а не от домовете си, се казва още в Декларацията.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари