Учени разработват „квантова навигация“, ориентираща се по магнитното поле на Земята

1
32
Британски учени разработват т. нар. „квантов компас“ – навигация, ориентираща се с помощта на магнитното поле на Земята, а не използвайки данни от навигационни сателити.

Служители на британската военна изследователска база Портън Даун и Националната лаборатория по физика твърдят, че през следващите 3 до 5 години ще бъдат в състояние да демонстрират прототип на устройство, което ще се характеризира с по-висока точност от всички съвременни навигационни уреди.

По думите на учените, устройствата за GPS-навигация, използвани днес, нерядко излизат от строя и показват неверни маршрути. Като пример те посочват факта, че изригванията на Слънцето могат да увеличат радиоактивното му излъчване, което от своя страна може да предизвика проблеми със сателитната навигация.

Новата навигационна система ще се ориентира предимно с помощта на магнитното поле на Земята и в много по-малка степен чрез данните, получени от сателити или радио мачти.

Министерство на отбраната на Великобритания е отпуснало за тази програма близо 273 милиона лири. Военните възнамеряват да използват новата система в своите подводници.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари