Учени разработват лещи с възможностите на телескоп

0
40

Тези от вас, които са гледали филмите или са чели комиксите за Супермен, знаят че героят е надарен с „телескопично“ зрение, позволяващо му да вижда на много големи разстояния. Е, скоро и обикновените хора може би ще правим това благодарение на изобретение на изследователски екипи от няколко институции: Калифорнийския университет в Сан Диего, Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария и Тихоокеанската научна и инженерна група.

Изследователите разработват контактни лещи с телескопични възможности. Както вероятно правилно предполагате, експерименталната технология в началото е била предназначена за военни цели. Подобни лещи обаче биха били от огромна полза на хората страдащи от макулна дегенерация – болест, която често води до слепота у възрастните.

Лещата е дебела само милиметър, но съдържа многобройни миниатюрни стъкълца, които играят ролята на увеличители. 2,8-кратното увеличение е постигнато чрез подреждане на позитивни и негативни концентрични рефлектори. В центъра има чиста диафрагма, през която светлината преминава директно и там няма увеличение на образа.

На този етап лещата не може да работи самостоятелно, а само съвместно с чифт модифицирани 3D очила за телевизор. Изследователите обаче продължават да работят върху творението си с цел да създадат практичен удобен продукт, който да подобри зрението на нуждаещите се.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари