fbpx
3.9 C
София

Учени разработиха леща, която позволява на слънчевите панели да събират максимално количество светлина при всякакви условия

Най-четени

Учени от Станфордския университет са разработили леща с формата на обърната пресечена пирамида, която винаги фокусира светлината върху слънчева клетка, независимо как е ориентирана спрямо слънцето. Това би позволило да се добива слънчева енергия с максимална ефективност, без да е необходима система за ориентиране на панелите и при условия, които далеч не са идеални.

Обективът само прилича на пресечена обърната пирамида. Всъщност това е слоеста структура, изградена от различни полимерни материали с множество аспекти. Учените е трябвало да се научат как да насочват светлината към правилната точка и с определен коефициент на пречупване във всеки слой, както и да вземат предвид температурното разширение, което е различно за различните материали. С други думи, за да могат призматичните лещи да фокусират върху фотоелемент светлината от слънчевите лъчи, падащи под различни ъгли, без да се разрушават, е трябвало да се проведат сериозни научни изследвания, които са публикувани в престижното списание Nature.

Пасивната технология за фокусиране на светлината върху фотоклетките – лещи с аксиално градиран индекс (AGILE) – в експерименти показа способност да събира до 90 % от падащата светлина и да увеличава яркостта ѝ 3 пъти, когато е фокусирана. Не е трудно да си представим, че това може да помогне за намаляване на площта на самите соларни панели и на пространството, което те заемат, което, между другото, не е много, ако разчитате много на слънчевата енергия. Например в Япония няма достатъчно място, а в Европа за тази цел се отделя земеделска земя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини