Учени разработиха синтетични мускули, които стават по-здрави с физически упражнения

3
666

Учени са разработили нова гелообразна субстанция, която представят като ранно начало на нов вид изкуствени мускули, които могат да стават по-устойчиви и да разполагат с по-голяма механична сила, докато се „упражняват“, точно както биологичните мускули.

Новият материал може да помогне да се стигне до ново поколение човекоподобни роботи, които действително могат да изграждат и увеличават способностите си с течение на времето, съобщават от New Scientist в зависимост от конкретните задачи, за които са създадени. Създаването на машини, които могат да се адаптират и растат както биологичните организми, би било голяма стъпка напред за изграждането на реалистични роботи с гъвкави възможности – ако приемем, че тези мускули в крайна сметка са практични за реални приложения

Естествено вдъхновение

Биологичните мускули растат, защото тялото ги изгражда като по-големи и по-силни след тренировки. По същия начин и изкуствените мускули стават по-силни до 66 пъти по-силни) чрез концептуално подобен механизъм. Новият гел е с вградени наноматериали, които се свързват и образуват здрави нови връзки, когато гелът е компресиран или механично нагнетен, според изследване, публикувано в понеделник в списание Nature Materials. Това прави гела все по-твърд и по-твърд с течение на времето.

„Когато тренираме, със сигурност можем да изградим мускулите си“, каза молекулярният инженер от Чикагския университет и съавтор на изследването Жао Уанг пред New Scientist. „Искаме да имитираме този процес, така че когато упражняваме изкуствения мускул, той да увеличава своята здравина.“

Засега процесът работи само в едната посока – гела стават все по-твърд и по-твърд в отговор на физическото му моделиране, но няма начин да се отпусне след някаква физическа манипулация. Това може да бъде съществен недостатък предвид амбициите за използването му при създаването на реалистични роботи.

Върху подобряването на това работят Уанг и други изследователи. Ако успеят да накарат синтетичните мускули да отслабват и да губят здравината си след време, тогава роботите, в които се използват, биха били много по-гъвкави, като биха могли постепенно да се адаптират, за да се справят с различни задачи и нужди, които се очакват от тях.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари