fbpx
-4.3 C
София

Учени са открили древноримски път, потопен във Венецианската лагуна

Най-четени

Изследователи са открили артефакти и останки от път от Римската епоха в известната Венецианска лагуна. По време на римските времена районите на лагуната, които в момента са потопени във вода, са били достъпни по суша; все още не е ясно до каква степен хората са окупирали района по онова време.

Неотдавнашното откритие, направено от изследователи от италианския Институт по морска наука и дискутирано в Scientific Reports, беше постигнато чрез картографиране на лагунената основа с помощта на радари. Изследователите са открили 12 археологически структури в канала Трепорти, който се намира в лагуната. Установено е, че тези структури са подравнени в североизточна посока до 1140 метра (около 3740 фута), високи са 2,7 метра и дълги 52,7 метра.

Изследователи от предишни проучвания на канала са открили камъни, подобни на тези, използвани от римляните в техните строежи. Това накарало изследователите да вярват, че тези камъни може би изграждат протежение на римски път.

Въз основа на размерите и приликата с други структури в подобни райони, като лагуните Градо и Марано, изследователите казват, че най-голямата от намерените структури потенциално може да бъде нещо подобно на док. Предишни геоложки данни показват, че път, свързващ структурите, е бил разположен върху пясъчен хребет, който е бил над морското равнище през римската епоха, но сега е потопен в лагуната.

Всички тези открития довеждат изследователите до идеята, че постоянно селище може да е било разположено в канала Трепорти. Те вярват, че пътят може да е бил част от още по-широка мрежа от римски пътища в района на Венеция. Тези пътища навярно са били  използвани от пътници и моряци за пътуване между град Киоджа и северната част на Венецианската лагуна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини