fbpx
2.4 C
София

Учени смятат, че са открили липсващите 40% от видимата материя във Вселената

Най-четени

Учените отдавна предполагат, че около 40 процента от видимата материя на Вселената – материята, която съставлява всичко, което можем да видим и докоснем, липсват и никога не са били откривани.

Сега екип от изследователи от Националния център за научни изследвания на Франция (CNSRS) казва, че най-сетне е успял да ги открие – скрити в дифузните нишки на гигантската космическа мрежа, свързваща галактиката. Изследването, публикувано в петък в изданието Astronomy & Astrophysics, разкрива липсващото вещество, след като учените са направили нов преглед на купчина стари данни, на повече от 20 години.

Скрита мрежа

Предполага се, че газовите нишки, съставляващи космическата мрежа, свързват мрежи от галактики в огромните кухини на тъмната материя във Вселената, според прес съобщението от CNRS. Понякога тези нишки служат и като източник на свеж материал за близките галактики и черни дупки, което с течение на милиардите години прави мрежата по-износена и тънка.

Френските изследователи предполагат, че износването се дължи на факта, че тези космически мрежови нишки са толкова дифузни и сигналите, които излъчват, са толкова слаби, че са останали незабелязани в продължение на 20 години, въпреки че всички данни са били на видно място.

Поглед с нови очи

За да открият тези 40%, които досега са смятани за липсващото парче от пъзела на видимата материя във Вселената, изследователският екип от CNRS е разгледал и анализирал рентгеновите емисии на нишките, съчетани с информация за физическото разположение на 15 000 нишки, която е събрана и първоначално изследвана от други научни работници между края на миналия век и началото на този.

Чрез този рентгенов анализ на старата информация, научният екип успява да потвърди, че нишките съдържат огромни количества горещи газове, които преди това са били напълно незабелязани. Така тяхното заключение е, че огромна част от материята на Вселената се крие на доста очевидно място, но до този момент никой не се е досещал, че е възможно именно това да е обяснението, защо тези 40% досега винаги са се губили на изследователите и са оставали необяснени от някои от най-известните физични модели за разбиране на Вселената и нейната структура. Научната работа предстои да премине партньорска проверка, но въпреки това към момента вече се радва на подкрепата на някои научни сътрудници и изследователи от партньорски асоциации на CNRS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини