fbpx
-0.2 C
София

Учени сравниха Facebook с вирусна епидемия

Най-четени

Според учени от Принстънския университет в САЩ, социалните мрежи имат много общо с вирусните заболявания, което от своя страна позволява за тяхното изучаване да бъдат прилагани някои медицински методи. Изследователите считат, че скоро броят на „заразените“ ще започне да спада и след няколко години популярността на Facebook и нейните аналози ще намалее значително – с цели 80% до 2017 година.

Според тях, хипотезата вече е доказана от популярната някога социална мрежа MySpace – нейният жизнен цикъл демонстрира правдоподобността на теорията на изследователите. Съгласно получените данни, Facebook вече е преодоляла пика на своята популярност и потребителите са получили „имунитет“, следователно социалната мрежа навлиза във фазата на изчезване.

„Идеите са като болестите. Те възникват и получават широко разпространение преди да изчезнат. Такова поведение описват и моделите на епидемиите“, предава думите на учените ресурсът Technorati. Специалистите все пак признават, че няма гаранции, че избраният модел непременно ще сработи, както и че прогнозата им може и да не се сбъдне.

Ще припомним, че през миналата година програмистът и бивш служител на НАСА Рандъл Мънроу изчисли, че при спад в популярността на социалната мрежа през 2065 г. броят на мъртвите потребители на услугата ще превиши този на живите, след което Facebook ще се превърне във виртуално гробище. Според най-оптимистичните съществуващи в момента прогнози, някои от социалните мрежи ще продължат да съществуват до 2130 година.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини