fbpx
3.6 C
София

Учени създават „живи фабрики“ за водородно гориво

Най-четени

Чрез добавяне на захаросани капчици вода към фотосинтезиращи водорасли, учени изграждат мини биологични фабрики, които отделят водород, който може да се използва като източник на зелена водородна енергия, при която няма отделяне на въглеродни емисии.

При прецизно настроени дозирания на водни капки водораслите ще спрат да произвеждат кислород и вместо това ще отделят енергиен водород, според изследване, публикувано в сряда в писание Nature Communications. Макар и тези „живи фабрики“ засега да са твърде малки, за да могат да захранват цели домове и автомобили, работата на учените ни разкрива един нов възможен източник на устойчива чиста енергия, ако процесът се разрасне.

Алтернативен път

Обикновено при фотосинтезата въглеродния диоксид се превръща в кислород. Но учените, които стоят зад изследването, в Бристолския университет и Харбинския технологичен институт в Китай, са открили, че водораслите, на които се добавя контролирано количество вода, могат да бъдат модифицирани така, че вместо това да произвеждат водород. Това е благодарение на факта, че няма достатъчно кислородни атоми, които са обикалят, за да появят типични реакции на фотосинтеза, което означава, че вместо това поемат водородните ензими.

Правейки нещата една крачка напред, учените са покрили биологичните фабрики с бактерии, които консумират кислород, което накарало по-голямата част от водораслите да произвеждат надеждно водород.

Горивни клетки

Отново, тези фабрики разработени от учените, няма сами по себе си да прекратят енергийната криза, пред която сме изправени, нито да намалят емисиите на парниковите газове. Но учените очакват идеята им да се разработи в по-големи мащаби, потенциално намалявайки цената на водородните горивни клетки.

„Използването на прости капчици като вектори за контролиране на организацията на водораслите и фотосинтезата в синтетичните микропространства веднага предлага потенциално екологичен подход към производството на водород, като се надяваме да развием тази методика в бъдещата ни работа“, казва съавторът на изследването и биологът от Бристол Стивън Ман в съобщение за пресата. Дали работата на учените ще успее да стигне до етап, в който да подпомогне за екологичното спасяване на нашата планета, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини