Учени създават напълно автоматизирано устройство за търсене на извънземни форми на живот

0
436

От години учените търсят признаци на живот на други планети чрез проследяване на органични вещества като въглерод. Учени от Калифорнийския технологичен институт и Leiden Measurement Technology LCC са разработили ново устройство, което може да открие потенциални признаци за живот в космоса.

Констатациите им са публикувани в списанието Analytical Chemistry. Устройството съдържа микрочип анализатор за електрофореза, който може да бъде добавен към планетарен роувър при мисии, анализиращи почвата на луни и планети, които могат да имат следи от живот или органични биомаркери.

Експертите вече имат няколко луни и планети в списъка си с кандидати за изследване, което може да са били светове с активен живот преди неизвестен период от време, но след това да са били обезлюдени, каквато съдба някои учени смятат, че са имали Луната и Юпитер. Припомняме, че преди години учени от НАСА откриха вещество, което прилича на сол, и предполага, че океаните на Луната съдържат високи концентрации на хлориди, които са биомаркер за форми на живот, макар и такива да не са срещани.

Учените са разгледали и екзопланети, които могат да бъдат обитаеми, както и планети извън Слънчевата система. Досега, всички открития, които могат да препращат към съществуването на извънземни форми на живот, са от биомаркери, събрани от телескопи и спътници, които наблюдават за екзопланети, звезди, луни и други космически тела.

През 2012 г. марсоходът Curiosity на НАСА анализира за първи път марсианска почва, но беше ограничен в анализа на някои от органичните молекули. Също така, технологии като лазурно – индуцираната флуоресценция (LIF) и микрочип – електрофорезата (ME) са само частично автоматизирани и са разработени, да бъдат използвани от учените на Земята.

Напълно автоматизирана система

Новото устройство, разработено от Питър Уилис и останалата част от екипа, е напълно автоматизиран микрочип, захранван от батерии. Инструментът ME-LIF може да събира проби, след това да маркира, отделя и открива органични молекули, докато е прикрепен към роувъра в космоса.

Първият микрочип и микрочипът за електрофореза могат да обработват проби от други планети чрез разделяне на съединения. Вторият микрочип обработва и маркира течни проби.

Устройството също така съдържа лазерно индуцирана система за откриване на флуоресценцията. Микрочиповете съдържат набор от клапани за достъп, в които пробите и течността се влизат чрез автоматизирани последователни действия.

Идентифициране на признаци на живот

Когато екипът напълно оптимизира новото устройство, те провеждат пробно пускане в пустинята Атакама, Чили, като симулация на мисия на Марс. Те сдвояват устройството с преносим водосмукач на роувър система.

Устройството успява да открие и идентифицира аминокиселини като глицин и серин в почвени проби от три сондажни места в пустинята. Изследователите също така отбелязват, че устройството има по-висока чувствителност при откриване на признаци на живот в сравнение с предишните методи. „Тази система съдържа всички необходими хардуерни и софтуерни интерфейси за цялостна функционалност“, пишат авторите.

Предстоящите мисии включват мисията на НАСА „Артемида“ до Луната до 2024 г., по-специално района на лунния южен полюс. Тази година Китай и САЩ вече пуснаха марсоходи, за да търсят доказателства за живот на Червената планета до началото на 2021 година.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари