Учени създадоха аналог на слънчевите батерии от трева и листа

1
26

Професорът по биохимия, клетъчна и молекулярна биология Бари Д. Брус и колегите му от Масачузетския технологичен институт са открили начин за използване на трева и паднали листа за създаване на аналог на слънчевите батерии. Разработката се отличава с минимално въздействие върху околната среда. Разходите за обслужването и разпространението й в сравнение с тези на конвенционалните слънчеви батерии също са по-ниски, но засега има ниска ефективност.

Изследователите са уверени в потенциала на своята разработка и в това, че в недалечно бъдеще с помощта на такива панели ще може да бъде получавано достатъчно количество енергия, пише TG Daily.

В основата на разработката е фотосинтезата, чрез която слънчевата светлина се превръща в химична енергия. Учените успели да идентифицират реакцията, която извлича от растителната маса участващите във фотосинтезата молекули, като я нарекли „фотосистема I“. Особено внимание изследователите отделили на хлорофила, който превръща фотоните в поток от електрони.

Гореспоменатите молекули се стабилизират и се разпределят по покрита с проводяща нанотъкан стъклена подложка. При попадане на светлина върху панела тя се абсорбира и се превръща в електричество. На подобен принцип работят и класическите слънчеви панели.

Засега панелите произвеждат незначително количество енергия, която не е достатъчна за включването дори на малък светодиод, но учените са настроени оптимистично и са уверени, че проектът ще се развие до възможност за практическо приложение.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
CyberRoot
CyberRoot

Хубаво е да се черпят идеи от природата, особено за слънчевата енергия, която е нещо толкова естествено. Но чак пък и да се използват материалите на готово ми се вижда малко пресилено. Още не сме толкова напреднали, че да можем да разберем толкова сложни процеси. Остава ни само да взаимстваме модели, които да пресъздаваме с по-прости средства.

А и както се казва в публикацията, получените соларни панели не могат да захранят дори светодиод, а диод можеш да захраниш дори чрез статично електричество с елементарни схеми.