9.7 C
София

Учени създадоха аналог на слънчевите батерии от трева и листа

Най-четени

Професорът по биохимия, клетъчна и молекулярна биология Бари Д. Брус и колегите му от Масачузетския технологичен институт са открили начин за използване на трева и паднали листа за създаване на аналог на слънчевите батерии. Разработката се отличава с минимално въздействие върху околната среда. Разходите за обслужването и разпространението й в сравнение с тези на конвенционалните слънчеви батерии също са по-ниски, но засега има ниска ефективност.

Изследователите са уверени в потенциала на своята разработка и в това, че в недалечно бъдеще с помощта на такива панели ще може да бъде получавано достатъчно количество енергия, пише TG Daily.

В основата на разработката е фотосинтезата, чрез която слънчевата светлина се превръща в химична енергия. Учените успели да идентифицират реакцията, която извлича от растителната маса участващите във фотосинтезата молекули, като я нарекли „фотосистема I“. Особено внимание изследователите отделили на хлорофила, който превръща фотоните в поток от електрони.

Гореспоменатите молекули се стабилизират и се разпределят по покрита с проводяща нанотъкан стъклена подложка. При попадане на светлина върху панела тя се абсорбира и се превръща в електричество. На подобен принцип работят и класическите слънчеви панели.

Засега панелите произвеждат незначително количество енергия, която не е достатъчна за включването дори на малък светодиод, но учените са настроени оптимистично и са уверени, че проектът ще се развие до възможност за практическо приложение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини