Учени създадоха два вида диамант при стайна температура

1
913

Международен екип от изследователи е успял да произведе диамант при стайна температура само за минути, използвайки изключително високи нива на налягане.

Екипът е успял да произведе два вида диаманти: обикновен, който бихме могли да срещнем в бижутата, известен още и като Lonsdaleite, и втори, свръх-издръжлив вид диамант, който обикновено се открива след сблъсъци с метеорити.

„Естествените диаманти обикновено се образуват в продължение на милиарди години, на дълбочина от около 150 километра в Земята, където има високо налягане и температури над 1000 градуса по Целзий“, заяви в изявление професорът от Австралийския национален университет Джоди Брадби.

Тенджера под налягане

Обикновено процесът на създаване на изкуствени диаманти включва изключително високи температури, но новата методология, подробно описана в доклад, публикуван в списание Small този месец, може да позволи създаването на диаманти и при стайна температура.

Ето как работи: С помощта на „диамантена ковачна клетка“, устройство, използвано за генериране на екстремни количества натиск, екипът смазва въглеродните атоми при налягане, което е еквивалентно на това, което би се създало под тежестта на 640 африкански слона стъпили върху една балетна обувка.

Изследователите се надяват тяхното откритие да доведе до нови начини за производство на изкуствени диаманти в мащаб.

Lonsdaleite по-специално може да се окаже полезен, тъй като е значително по-твърд от обикновените диаманти и може да се използва „използван за рязане чрез свръх-твърди материали на минни площадки“, според Брадби.

„Пробивът в работата е как прилагаме натиска“, каза Брадби. „Освен много високо налягане, ние позволяваме на въглерода да изпитва и нещо, наречено„ срязване “- което е като усукваща или плъзгаща сила. Смятаме, че това позволява на въглеродните атоми да се придвижат на място и да образуват Лонсдалейт и обикновен диамант. „

Припомняме, че в края на миналия месец любопитен предприемач представи своите планове за технология за производство на диаманти от преработен въглерод. Добивът на диаманти с естествен произход е изключително замърсяваща, енергоемка и трудоемка процедура, която може да стане значително по-екологична през следващите няколко години.

4 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари