Учени създадоха екологични Li-ion батерии от растението брош

0
27

Учени намериха екологична алтернатива на производството на литиево-йонни батерии. Екипът от американски изследователи създаде батерия на базата на пурпурин – червено-жълто багрило, което се извлича от корена на растението брош, познато още като марена. Същото багрило се използва за боядисване на тъкани поне от 3500 години насам.

В момента, формирането на катода в Li-ion батериите се извършва на базата на литиев кобалтов оксид. Извличането на кобалта и комбинирането му с лития при висока температура обаче е процес, който е не само скъп, но и неекологичен, тъй като изисква прекалено много енергия. Учените са изчислили, че всеки киловат час енергия от една Li-ion батерия е отговорен за изхвърлянето на 72 килограма въглероден диоксид в атмосферата.

Изследователите обаче открили, че пурпуринът, както и други багрилни молекули могат да се използват като алтернатива на кобалта. Това се дължи на факта, че тези молекули могат лесно да се координират с лития. Комбинирането на пурпурина и лития освен това става при стайна температура, а процесът е съвсем прост: пурпуринът се разтваря в алкохолен разтвор и след това се добавят литиевите соли.

Използването на органичния материал би могъл да направи батериите по-екологични, а отглеждането на растения от вида брош допълнително ще спомогне за намаляването на въглеродния диоксид в атмосферата. Изследователите се надяват, че откритата от тях технология ще започне да се използва масово до няколко години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари