Идеята за възможността да бъдем невидими винаги е възбуждала човешкото въображение, но почти винаги тя е възприемана като фантастичен блян. С научния напредък и разработването на нови технологии обаче, тази фантазия, може да се превърне в реалност.

Последната такава разработка се нарича Quantum Stealth и е развита от канадската компания за камуфлажден дизайн Hyperstealth.

Материалът е тънък приблизително колкото лист хартия, разходът за производството му е малък и не изисква никакъв източник на енергия за функционирането и невидимите му свойства. Щитът, изработен от въпросния материал използва добре известно във физиката явление – лентикулярни лещи. За вас може това да не говори нищо, но си спомнете всичките „оптични илюзии“, които сте виждали в интернет – всички онези изображения, които под определен ъгъл изглеждат така, сякаш се движат.

По подобен начин материалът може да пречупва светлината под такъв ъгъл, че са се виждат предметите разположени само много близо до него или много далеч. По този начин човек или друг обект поставен зад материала започва да изглежда невидим. Материалът има широк диапазон на обхват и пречупва светлината от ултравиолетовия до инфрачервения диапазон. Имайки предвид ниската резолюция на камерите, които работят извън видимата част на спектъра, и именно поради това ефектът става много по-засилен и забележим, когато материалът се наблюдава през такива устройства.

Колко точно „невидими“ може да ни направи?

Материалът не се влияе от цветовете, които биват скривани зад него, но се влияе от фона. Именно поради това не е съвършен – когато има поставено нещо зад него, то е забележимо, но само като слаб силует – не могат да бъдат дефинирани неговата форма, цветове и габарити, нито детайли.

 

По технологията се работи през последното десетилетие, от 2010 г. насам от изследователя Гай Крамър от компанията Hyperstealth, който след това работи с военни организации, за да я доразвие. Крамър наскоро получава четири патента за тази и свързани с нея технологии и публикува серия от видеа как работи.

И докато детайлите са конфиденциални, физиката зад метода е изключително праволинейна. Използва се принцип, известен като закон на Снелиус. Всеки материал има специфичен индекс на пречупване, свързан със скоростта на светлината в материала, в сравнение със скоростта на светлината във вакуум.

Този ефект може да се наблюдава много лесно ако вземете чаша вода и поставите лъжица в нея – лъжицата ще изглежда огъната. Заради същия ефект басейните изглеждат по-плитки, отколкото са. Когато светлината се движи между две среди, ъгълът, по който се движи се променя според индекса на пречупване. Така че е възможно да се конструира материал, който има мъртва точка. И точно така се получава ефектът на невидимост.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Респект!

глупости на търкалета...
глупости на търкалета...

Някакъв тарикат регистрира поредния стартъп, пуска няколко снимки, обработени с Photoshop и няколко клипа, монтирани с Premiere, дрънка псевдо-научни безсмислици и търси балъци да им прибере парите. Жалко, че новите автори в калдата още не могат да правят разлика между истински новини и фейкове.

Чепче
Чепче

Тъпако, това го има от преди 7 години…. Ама нали си много компетентен…

mikgigs
mikgigs

това от филмите за Христо Грънчаров ли го взехте, че много фейк ми се вижда….да де, нищо не се вижда…иначе този „мега хупер“ камуфлаж, е обикновена френелова леща

пипи
пипи

Що не измислят нещо с цивилно предназначение?

Мирослав
Мирослав

„Πo пoдoбeн нaчин мaтepиaлът мoжe дa пpeчyпвa cвeтлинaтa пoд тaĸъв ъгъл, чe ca ce виждaт пpeдмeтитe paзпoлoжeни caмo мнoгo близo дo нeгo или мнoгo дaлeч.“

Това е напълно възможно!
Стига материята да поглъща всички цветове от видимият спектър, включително и черното.
Явно поради нейната дебелина се виждат силуети, но при няколкопластово покритие или по-пълна абсорбция на цветовете, те би трябвало да изчезнат.

Мирослав
Мирослав

Това го научих от детско филмче по немска телевизия, а тук нашите ги облъчват от малки с чалги и „бози“.

Мирослав
Мирослав

Стига си мучал като недоразвито теле сукалче, а кажи нещо по темата.

микгигс
микгигс

Бичето използва такава технология в клипа Сам-Самин сниман преди 20 години (00:36). Очаквам да му дадат нобелова награда и да е единственият лауреат от своето село Краводер

111
111

Само като ти прочетх за поглъщане на черния цвят и реших да не ти се занимавам и с другите глупости.

Мирослав
Мирослав

Ми щом си толкова умен, кажи нещо умно.