Учени създадоха памет от стъкло

2
19

Изследователи от Университета на Саутхямптън (Великобритания) предложиха начин за съхраняване на информация на носители, изработени от стъкло.

Техниката предполага формирането на малки точки в структурата на стъкления диск – така наречените „воксели“ (voxels), като за целта се използва лазерен лъч. Вокселите променят поляризацията на преминаващата през диска светлина, като тези колебания могат да бъдат регистрирани с оптичен детектор.

Според изследователите, стъклените носители на информация са изключително трайни и устойчиви на износване. Така например, те могат да издържат на температури до 1 000 градуса по Целзий.

Един подобен диск с диаметър от няколко сантиметра има капацитет до 50 гигабайта, а носител с размерите на стандартно CD или DVD може теоретично да побере до 260 GB данни.

В момента участниците в проекта работят над опростяването на системата за четене на данните в новите продукти с цел в бъдеще технологията да стане масово достъпна. Възможните срокове за началото на продажбите на стъклените носители на информация не се съобщават.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анинфид
Анинфид

Не ,че искам да се хваля, но от доста време предполагах ,че нещо подобно възможно…
Точно със лазер които прави малки вдлъбнатини по стъклото…

Vasilian
Vasilian

Фодоре, защо ТИ не измисли тоя диск, та ние, българите да сме горди? Добре, то прави вдлъбнатини, но как ще ги подравнява после?