Учени създадоха работещ транзистор от единичен атом

2
30

Експерти от University of New South Wales, Purdue University и University of Melbourne направиха пробив в изчислителната техника, създавайки едноатомен транзистор, който на всичкото отгоре и работи, съобщи Digital Trends.

С постижението си учените опровергаха някои от сроковете в Законите на Мур, които предвиждаха подобно постижение едва след няколко години.

През 1954 година инженерът Джордж Тийл, който работел за Texas Instruments, влязъл в историята, създавайки първия силициев транзистор. От този момент започнала надпреварата на учените в опити да се създадат колкото се може по-малки транзистори. Сегашният научен пробив поставя край на състезанието, тъй като едва ли може да бъде създаден транзистор, който е по-малък от един атом.

Едно устройство може да приюти милиарди отделни транзистори, които съвместно да извършват изчисления. Колкото повече транзистори се съберат на едно място, толкова по-бързи стават калкулациите. Поради тази причина размерът има голямо значение. Миниатюрните транзистори позволяват на компютрите да съхраняват повече информация, да хабят по-малко енергия и да са по-чевръсти при изчисленията.

Предишният рекорд за най-малък транзистор беше с десет нанометра по-голям от сегашното постижение на учените от трите университета.

Специалистите са успели да поставят един фосфорен атом между два електрода, след което са пуснали електричество. В резултат устройството реагирало като истински транзистор.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари