fbpx
-0.2 C
София

Учени създадоха случайно най-тънкото стъкло в света

Най-четени

Най-тънкото, почти двуизмерно, стъкло в света бе създадено по случайност от група учени от САЩ, Европа и Индия. Този материал може впоследствие да бъде използван като полупроводник в графеновите транзистори, считат авторите на изобретението.

Физиците синтезирали новия „наноматериал“ неволно в процеса на работа по създаване на графен – двуизмерен материал, състоящ се от един слой въглеродни атоми. Както се смята, неговата употреба може да доведе до революция в микроелектрониката.

Изследователите търсели начин за получаване на графен по механичен път, като използвали за целта кварцова пластина с нанесено по нея медно покритие. Случайно попадане на въздух в херметичната среда, в която трябвало да бъде получен графенът, предизвикало поредица от химични реакции, в резултат на което се образувало изключително тънко стъкло с максимална дебелина от три атома.

„За първи път в света прави толкова тънко стъкло… Заради дебелината си от само три атома то фактически съществува като плоскост – в две измерения“, се казва в публикуваното от учените съобщение.

Въпреки това, според изследователите, новият материал изглежда „подозрително познат“. Изображение на новия материал, получено с помощта на рисунка на американския учен-теоретик Фредерик Закарайзън (Frederick Zachariasen), който се опитал да представи визуално атомната структура още през 1932 година.

Изследователите смятат, че полученият ултратънък материал ще може да бъде използван като елемент на бъдещите графенови транзистори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини