Учени създадоха устройство за “сортиране” на спермата

3
23

Австралийски учени разработиха специална машина, която сортира спермата, така че безплодните мъже да могат да станат бащи, съобщи Ройтерс.

Устройството “бракува” сперматозоидите с увредена ДНК. Подобно сортиране е приложимо в много случаи на мъжки стерилитет – свързан с възрастта, с тютюнопушенето или в резултат на определени въздействия на работното място. Обикновено клиниките за лечение на стерилитета центрофугират спермата с цел повишаване на нейната концентрация и в резултат на това – увеличаване на вероятността за оплождане на яйцеклетката. Подобна практика обаче не позволява да бъдат идентифицирани и “отсеяни” дефектните сперматозоиди.

Разработеното сортировъчно устройство, чиито размери са не по-големи от кутия за обувки, се състои от две камери, разделени с филтър. За начало на движението на сперматозоидите се подава слаб ток. Опитите показали, че в преминалата през филтъра сперма има два пъти по-малко сперматозоиди с увредена ДНК, отколкото в тази, която не е преминала през филтъра. Клиничните изпитания на новия прибор ще бъдат извършени тази година в две клиники за лечение на стерилитета.

Източник: Днес+

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари