Cryogenic Sapphire Oscillator е може би най-прецизният часовник, създаван някога. Група учени от Института за фотоника в Аделаида, Австралия, са работили цели 20 години, за да създадат този модел, който те наричат „Сапфирения часовник“.

Той е хиляда пъти по-точен от всеки комерсиално наличен модел и цъка 10 милиарда пъти в секунда. „Криогенното“ в названието му идва от 1200-каратовия сапфирен кристал, който трябва да бъда охлаждан до -26 С.

Основното приложение на Cryogenic Sapphire Oscillator е да ръководи точността на радарите в системата за ранно отбранително предупреждаване JORN на Австралия. Тя засича опасности по въздуха и дава сигнали, ако непознат обект навлезе в австралийското пространство. Благодарение на новата прецизност, системата ще може да засича малки и бавни обекти на още по-голяма дистанция.

Военните наистина могат да разчитат на абсолютна прецизност, защото новият часовник няма да изостане за 40 млн. години напред. Той обаче не е рекордьорът в таи категория, тъй като атомният часовник в Университета на Колорадо може да не изгуби дори секунда за 5 милиарда години.

 

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
КироАнтонpipistyleкупувач Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
купувач
купувач

Ще ми върнат ли парите ако се скапе преди да са минали 40 милиона години?

pipistyle
pipistyle

разбира се, как, с лихвите даже

Антон
Антон

“ който трябва да бъда охлаждан до -26 С.“ Трябва да бъде охлаждан до 6° K.

Киро
Киро

В статии, където си проверяват правописа и написаното преди да го публикуват температурата е -267С. Тук по нашите ширини часовника работи и само на -26 С 🙂