fbpx
0.8 C
София

Учени създадоха 3D принтирано биомиметично копие на човешки език

Най-четени

Изследователи от Университета в Лийдс и Единбург в Обединеното кралство са отпечатали чрез 3D технология нещо, което те наричат „първото в историята биомиметично копие на повърхността на езика“.

Синтетичната повърхност имитира различните черти на човешкия език, от точната топология и еластичност, до „омокряемостта“, се казва в изявлението за медиите.

Тези качества определят как слюнката взаимодействия с езика, като по този начин определя хранителния опит, способността за преглъщане, речта и други фактори. Чрез разработването на изкуствена повърхност изследователите се надяват да получат прозрения за това как езикът влияе върху начина, по който се храним и говорим.

За да създаде биомиметичния език, екипът използва силиконови отпечатъци от езиците на 15 възрастни. След това те сканират тези негативи, за да картографират малките детайли и отпечатват 3D отливка, използвайки специализирана технология за цифрова обработка на светлината.

Съавторът и изследователят от Лийдс Майкъл Брайънт твърди в прес съобщението, че създаването на такава повърхност на езика „с подобна структура и механични свойства ще помогне за рационализиране на изследванията и разработките за грижа за устната кухина, хранителни продукти и терапевтични технологии.“

Тест за възприемане на вкус

Уви, изкуственият език не може да вкуси нищо.

„Пресъздаването на повърхността на езика на средностатистическия човек идва с уникални архитектурни предизвикателства“, казва в изявлението Ефрен Андабло-Рейес, постдокторант в Лийдс и водещ автор на изследването, публикувано тази седмица в списанието ACS Applied Materials & Interfaces. „Стотици малки подобни на пъпки структури, придават на езика характерната му груба текстура, която в комбинация с меката природа на тъканта, от която е изграден, създава сложен пейзаж от механична гледна точка.“

На този етап все още учените не предлагат конкретни приложения от медицинска и рехабилитационна гледна точка на тяхното изследване, освен споменатите чисто изследователски цели. Езикът, сам по себе си, представлява един от най-сложните органи в човешкото тяло, но до известна степен не е изследван особено активно през годините, колкото другите органи на основните сетива на човешкото тяло. Освен че ни позволява да се наслаждаваме на вкуса на любимата си храна, езикът е отговорен и за възможността си да говорим и неговите уникални черти и детайли, може да се окажат от изключително значение за характеристиките на гласа и говорния ни маниер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини