fbpx
14.1 C
София

Учени с голям пробив за наличието на вода и живот на Марс

Най-четени

Под повърхността на Марс има течна вода, сочат нови данни. Откритието е сериозен пробив в търсенето на доказателства, че Марс е по-влажен, отколкото изглежда, а с това и в търсенето на извънземен живот на планетата.

Учените твърдят, че новите открития са първият случай, в който са намерени доказателства за наличие на вода под марсианската повърхност. Използвани са данни, които не са получени от радар. По този начин те предлагат още едно предположение, че червената планета може да бъде обитаема.

Учените предупреждават, че откритието „не означава непременно, че на Марс съществува живот“.

Но според изследователите то със сигурност предполага, че може да е имало време, ако не сега, когато планетата е била по-обитаема.

В проучването изследователите са използвали лазери на космически апарати, за да установят малки промени във височината на ледените шапки на Марс. След това те сравняват тези модели с компютърен модел, който предсказва как водното тяло под тези ледени шапки ще промени повърхността.

И попадат на съвпадение, което потвърждава подозрението им

След това са използвали радар, за да открият данни, които предполагат, че под леда може да има вода. Но тези констатации бяха критикувани, защото данните от радара могат да бъдат обяснени по друг начин.

Сега новите открития са отделно доказателство, че под южния полюс на Марс действително има течна вода.

Работата е ръководена от Университета в Кеймбридж и включва учени от Университета в Шефилд и Отворения университет. Тяхната работа е описана в нова статия „Surface topographic impact of subglacial water beneath the south polar ice cap of Mars“. Публикувана е днес в Nature Astronomy.

Подобно на Земята, Марс има дебели водни ледени шапки на двата полюса. Ледените покривки на Земята са подплатени с пълни с вода канали и дори големи подледникови езера. Доскоро се смяташе, че тези на Марс са замръзнали до дъното си поради студения марсиански климат.

Д-р Франсис Бътчър, втори автор на изследването от Университета в Шефилд, казва:

Това проучване дава най-добрата индикация, че на Марс днес има течна вода, тъй като означава, че две от ключовите доказателства, които бихме търсили при търсенето на подледникови езера на Земята, сега са открити на Марс. Течната вода е съществена съставка за живота, макар че не означава непременно, че на Марс има живот. За да бъде течна при толкова ниски температури, водата под южния полюс може да е много солена. Това би затруднило обитаването ѝ от какъвто и да е микробен живот. Това обаче дава надежда, че в миналото, когато климатът не е бил толкова безмилостен, е имало по-обитаеми среди.

През 2018 г. учените използваха радара на „Марс Експрес“ на Европейската космическа агенция, за да погледнат през ледената шапка на Марс.

Установено бе, че областта под леда отразява силно радарните сигнали – което накара учените да предположат, че това е доказателство за наличие на течна вода. След това обаче се появиха редица изследвания, които показаха, че и други материали могат да отразяват също толкова добре. Прие се, че е по-малко вероятно водата да е причина за отраженията. Защото тя би имала нужда от друг източник на топлина, за да остане течна.

Поради това много учени смятаха, че са необходими допълнителни доказателства, за да се предположи, че това наистина е вода.

Професор Нийл Арнолд от Института за полярни изследвания „Скот“ в Кеймбридж, който е ръководител на изследването, заяви:

Комбинацията от новите топографски данни, резултатите от нашия компютърен модел и данните от радара правят много по-вероятно, че днес на Марс съществува поне една зона с подледникова течна вода. И, че  на Марс все още трябва да има геотермална активност, за да се поддържа водата под ледената шапка течна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини