Учени с нов пробив, който може да докара квантовите компютри до масова употреба

0
1484

Учени направиха сериозен пробив, който може да доведе квантовите компютри до масова употреба в реалния свят. Откритието може фундаментално да промени как устройствата могат да измерват енергията на кубитите.

От доста време се говори, че квантовите изчисления ще осигурят извършването на редица задачи със светкавична скорост. Очаква се това да промени всичко – от здравеопазването до сигурността. Но квантовите компютри се оказаха много трудни за изграждане, особено в по-голям мащаб

Новото откритие е документирано и публикувано в журнала Nature

Става въпрос за използване на нов тип детектор, който се нарича болометър. Той измерва енергията от идващата радиация като следи с колко тя го нагрява. Въпросното измерване на енергията на кубитите е от ключова важност за работата на квантовите компютри.

Към момента това се случва чрез измерване на напрежението, което всеки кубит индуцира. Това обаче има своите недостатъци, които правят мащабирането на технологията много трудно и с голяма консумация на енергия. Случват се и грешки.

Използването на болометри цели преодоляването на всички тези проблеми

До сега обаче не се доказваше като бърза и достатъчно чувствителна технология. Учените описват нов тип болометър, който теоретично може да се включи в квантовите компютри и да ги направи по-масово използвани, предават от Independent.

Учените са успели да постигнат бързина и точност на нужното ниво. Предишните болометри се създават от сплав на злато и паладий. Това намалява проблемите с шума, но създава такива със скоростта. Сега учените ги създават от графен, което увеличава скоростта до тази на настоящата технология, която се използва в квантовите компютри.

Скоростта на детектора се е увеличила със 100 пъти, без това да доведе до увеличение на шума. След първоначалните резултати, сега изследователите са планирали доста оптимизации, които да подобрят устройството.

Името на научния им труд е „Bolometer operating at the threshold for circuit quantum electrodynamics, ако желаете да го прочетете.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари