Учени тестват 99-годишна ваксина за турбекулоза за имунитет срещу COVID-19

2
625

За да спечелят повече време за разработване на ваксина срещу COVID-19, британските изследователи тестват ваксина за туберкулоза от 1921 г., за да проверят дали тя би могла да има ефект и да защити пациентите от коронавирус.

Експериментът от Университета в Ексетър, наречен BRACE, е вдъхновен от данни, които предполагат, че ваксината за туберкулоза BCG осигурява комплексна защита на имунната система, а не е насочена към защита само от туберкулозата, съобщават BBC News. Както подсказва името, BRACE се стреми да бъде краткосрочно решение, предпазващо повече хора от заразяване с COVID-19, докато бъде разработена специфична ваксина за новия вирус, която да бъде използвана като дългосрочно решение.

„Въпреки че не смятаме, че ваксината за туберкулоза може да имунизира срещу COVID-19, тя има потенциал да ни спечели няколко месеца или дори години за създаването на COVID – ваксини и лечения“, заявява Джон Биймбъл, главен изследовател на проекта BRACE и професор в Медицинското училище в Университета в Ексетър пред BBC.

Това не е първият път, когато медиците използват ваксината BCG за инокулация срещу заболявания, различни от туберкулозата. Според кореспонденция на генералния директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Адханом Гебреесус, публикувана в академичното списание The Lancet през април, ваксината е успяла да намали смъртността сред новородените в Гвинея Бисау с 38 процента, като е предотвратила много случаи на пневмония и сепсис. BCG също намалява респираторните инфекции в Южна Африка със 73% и дори помага в борбата с жълтата треска в Холандия.

„Това би било важен инструмент в отговор на COVID-19 и бъдещите пандемии“, пише Гебреесус в статията си.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари