Учени успешно 3-D принтират сърце директно от клетките на пациента

1
783

Технологията на 3-D принтиране не е ограничена само до полимерни пластмаси и метали. Учени от Тел Авив успешно доказаха, че могат да направят сърце от биологичен материал на пациент. Нещо повече – сърцето се състои от функциониращи червени кръвни клетки, кръвоносни съдове, предсърдия и камери. Това е значително постижение на фона на предишни опити, принтирали единствено примерна тъкан без клетки.

Процесът на създаването започнал с биопсия на мастна тъкан, извлечена от различни пациенти. Клетъчният материал служи като „консуматив“ за принтирането. Това е позволило на учените да пресъздават сложни модели от материя и евентуално цяло сърце. Резултатът обаче е сравнително по-малък орган – с размер приблизително този на заешко сърце. Но усъвършенстването на технологията ще доведе до 3-D принтиране на органи с човешки дименсии. Освен това, за момента сърцето може единствено да се свива, без възможност за последващо разширяване. След края на проучването обаче учените ще анализират и обработят резултатите, за да направят първите трансплантации на животни.

Изследванията на възможността за 3-D принтиране на жизнени органи е нашумяла тема в научните среди от много време. Целта е да се получат готови органи, които могат да се използват за успешни трансплантации. Учените от Тел Авив дават смели предположения, че след минимум 10 години първите принтери на органи ще започнат да се използват в болниците.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари