fbpx
10.7 C
София

Учени успяха да съхранят и транспортират светлина

Най-четени

Екип от немски физици успя да съхрани светлина и да я разопакова на 1,2 милиметра разстояние, без тя да бъде променена в процеса на съхраняване и транспортиране.

Постижението звучи като проста концепция, но в действителност е изключително трудно за изпълнение. За да го направи, екипът от университета Йоханес Гутенберг в Майнц (JGU) е трябвало да охлади атомите на рубидий-87 до почти абсолютната нула, която във физиката се приема като -273,15 °C или температурата, при която спира движението на частиците.

Всички знаем, че светлината представлява електромагнитно излъчване с дължина на вълната във видимия за човешкото око диапазон на електромагнитния спектър. Съвременната физика приема, че светлината има корпускулярно-вълнов характер, което означава, че е изградена от фотони, които в някои случаи имат вълново поведение – и при тях се наблюдават явления като дифракция и интерференция. Най-голямото предизвикателство при пренасянето на светлина е, че фотоните нямат маса, което е непосредствено доказано от теорията на относителността.

„Съхранихме светлината, като я сложихме в куфар, така да се каже, само че в нашия случай куфарът беше направен от облак от студени атоми“, заяви в изявление Патрик Уиндпасингър, професор в JGU, водещ изследовател. „Преместихме този куфар на съвсем кратко разстояние и след това отново извадихме светлината“.

Квантова комуникация

Експериментът може да открие нова ера в квантовите изчисления, тъй като в някои системи съхранението на данни изисква улавянето и манипулирането на квантовата информация, пренасяна в светлината.

„Това е много интересно не само за физиката като цяло, но и за квантовата комуникация, тъй като светлината не е много лесна за улавяне и ако искате да я транспортирате на друго място по контролиран начин, тя обикновено се губи“, добавя Уиндпасингър.

Експериментът на изследователския екип също така показва, че светлината е имала само „незначителен ефект върху съгласуваността на съхранението“, както екипът пише в статия, публикувана в научното списание Physical Review Letters.

Светлинна памет

Подвигът се основава на предишни изследвания, при които същият екип успява да транспортира студени атоми по „оптичен конвейер“ произведен от два лазерни лъча.

Екипът се надява, че техните изследвания могат един ден да доведат до създаване на памет за съхранение на данни, която да бъде базирана на светлината, или както те наричат концепцията „оптично съхранявани спомени“, което от своя страна може да бъде огромен пробив в квантовите мрежи и комуникации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини