fbpx
8.6 C
София

Учени установиха, че нощните тарифи за електроенергия трябва да бъдат отменени поради разпространението на електромобилите

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Изследователи от Станфордския университет са изследвали проблема с увеличаването на натоварването върху електрическите мрежи с увеличаване на броя на електромобилите. Работата трябва да помогне за намирането на оптимална стратегия за избор на място и време за зареждане на електромобилите. Оказа се, че днес всичко се прави погрешно. Основният извод е, че преференциалните нощни тарифи трябва да бъдат отменени, тъй като зареждането на електромобилите у дома през нощта е нерентабилно.

Публикувана в списанието Nature Energy, работата на учените се основава на данни, събрани за Калифорния и други западни американски щати. Въпреки това, за останалите държави това също ще съответства до голяма степен на истинското състояние на нещата. Нощните тарифи за електроенергия са често срещана практика, която традиционно насърчава домакинствата да намалят натоварването върху електрическата мрежа вечерта, когато промишлените и офис дейности са основните потребители на енергия. На обикновените хора беше разрешено да зареждат домакинските си електроуреди с отстъпка късно вечерта и през цялата нощ. В новите условия всичко трябва да е различно.

Както знаете, електричеството от възобновяеми източници и на първо място слънчевата енергия достига пик в производството през деня и преди здрач. Така битовите потребители пропускат този период, ползвайки преференциална и вече не „зелена“ електроенергия от мрежата през нощта. За да се поддържа нощното натоварване с постоянния растеж на парка от електромобили, ще трябва да се изградят огромни акумулаторни батерии. Например, ако електромобилите представляват 50% от автомобилния парк по пътищата на Западните Съединени щати, това ще изисква повече от 5,4 GW резервно хранилище за мощност. В противен случай ще трябва да бъдат построени пет нови ядрени реактора с типична мощност.

Премахването на нощното зареждане и преместването на тази процедура през деня ще намали капацитета на необходимото буферно съхранение на енергия до 4,2 GW. Очевидно днес никой не се придържа към такава стратегия, тъй като същите тарифи за електроенергия за юридически лица са много по-високи от тарифите за населението. За работодателя е нерентабилно да поставя зарядни станции на своя територия, както и че няма преференциална дневна тарифна политика, като се вземат предвид новите реалности.

Между другото, говорим не само за възможността да се осигурят необходимите източници на енергия, но и тя трябва да бъде доставена до мястото на потребление, за което съвременните разпределителни мрежи са до голяма степен неподготвени. Поне що се отнася до доставката на електроенергия до американските потребители в жилищните райони. С нощното зареждане на електромобилите у дома пиковото търсене на електроенергия ще се увеличи с 25% до 2035 г.

Успяхме да покажем, че с по-малко домашно зареждане и повече дневна консумация, западните щати ще имат нужда от по-малко генериращ капацитет и съхранение, а също няма да използват толкова много слънчева и вятърна енергия“ – каза един от авторите на статията. „И това не е само Калифорния и западните щати. Всички щати може да се наложи да преосмислят своята ценова политика, тъй като ръстът на потреблението на електроенергия за зареждане на електромобилите нараства и мрежата трябва да се променя“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини