Невробиолозите от Южна Корея демонстрираха дистанционно управление на лабораторни мишки с помощта на имплант. Резултатите от изследванията бяха публикувани в Nature Neuroscience.

Оказа се, че е достатъчно въздействието единствено на светлината на някои участъци от мозъка, за да се промени дейността на невронните вериги на гризача. С помощта на това въздействие се оказва влияние върху сексуалното и хранителното поведение на мишките, върху логическите способности на гризачите и дори върху възприемането на обектите, предизвикващи страх.

Екипът учени под ръководството на невробиолозите Десу Ким и Фил Сунг са поставили на гризачите импланти с оптична нишка и дистанционно са въздействали на импланта чрез светлинен сигнал в оптичното влакно, излъчван от компютърна система. По този начин на животните е нареждано да проявяват или да загубят интереса към храната или към намиращата се наблизо самка.

Специалистите са създали лабиринт с препятствия, който трябва да бъде преодолян от две лабораторни мишки. На едната учените въздействали с помощта на светлинно поле, а втората е трябвало да се справи самостоятелно. Гризачът с имплант преминава лабиринта за 46 секунди, а другият – за 7,45 минути.

Корейските учени считат, че тяхното изследване е нова стъпка в опознаването строежа на мозъка и изграждането на по-съвършен изкуствен интелект. Не се съобщава, дали ще бъдат провеждани опити с по-висши млекопитаещи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари