С над милиард и половината си потребители, Facebook е чудовищно огромна платформа. Социалната мрежа може да носи ползи, но за съжаление – и много негативи. Отдавна тя се използва като площадка за престъпници от всякакъв род и без съмнение на нея могат да се срещнат доказателства за повече криминални деяния от целия даркуеб и всичките му ъндърграунд форуми взети заедно. И подобно на тях, регулациите са просто невъзможни – представете си колко модератори ще трябва, за да се пресява всичкото генерирано в мрежата съдържание? За съжаление обаче сигналите за нередности в това отношение не спират и не се вижда изход от ситуацията. Но още по-страшно звучи, когато платформата помага доказателствата за тези престъпления да бъдат заличени, явявайки се неволен адвокат на техните извършители. През годините има множество сигнали за подобни случаи от различни организации. За ситуацията алармираха от Human Rights Watch за последно тази есен. И случаят с геноцида над рохинга въобще не е изолиран случай. Тази седмица за пореден случай, в който социалната мрежа действа неадекватно ни разказват от The Verge и Athar Project, организация, която се бори срещу незаконния трафик на откраднато културно наследство в Интернет – дейност, чрез която се финансират терористични организации в Близкия изток, екстремисти и друг тип криминални групировки, докато миналото и паметта на цели империи бива заличавано.

В края на миналия месец, представители на Athar забелязват в затворена специализирала се в подобен трафик Facebook група, обява за продажбата на статуя от гръко-римския период, открадната от арабски музей. Макар и Facebook официално да забранява публикуването на подобни материали, много от тях остават незасегнати, понеже както привежда The Verge, те са на арабски, а на социалната мрежа ѝ липсва експертизата да се справи с това. Но утежняващо ситуацията е когато Facebook изтрие подобни публикации, унищожавайки изключително важни доказателства за извършено престъпление.

„Това е критично важно доказателство за военни престъпления и спира усилията за връщането на тзи артефакти. В настоящата ситуация се оказва, че от една страна Facebook създава проблем и вместо да направят така че да помогнат след това, те правят нещата още по-зле“, обяснява Кейти Пол, един от директорите на Athar Project. За разлика от трафика на оръжия и наркотици, контролът по продажбата на културни артефакти съвсем не е толкова добре регулиран, обясняват от Athar. Тези затворени Facebook групи могат да достигат до 18 000 члена, като в тях често се предават на живо самите актове на кражба и вандализъм над културното наследство, дават се оказания за търсенето на културни съкровища и намирането на купувачи, като организацията следи в момента 130 подобни групи.

Самите действия на замесените в тези действия лица, когато се извършва в активни зони на конфликт се счита от международното законодателство за военни престъпления. „Когато Facebook изтрие доказателство за престъпление, което е публикувано от самите му извършители, ние губим не само възможността да проследим пътя на това културно наследство и да го върнем на засегнатата страна, но и какъвто и да е шанс да идентифицираме и спрем престъпниците, които изкарват пари от това, обяснява за медията Самюъл Харди от Норвежкия институт в Рим, който се е специализирал по въпросите на културното наследство и конфликтите.

Но не са Facebook единствените. Google чрез YouTube също са получавали нееднократно критика за сходни действия. И макар и да има случаи, в които все пак подобни доказателства биват запазвани за правоохранителните органи, то тези политики не помагат на учените, занимаващи се с изучаването на този род деяния.

„Не казваме, че всичкото това съдържание трябва да остане публично завинаги“, споделя на свой ред Джеф Дойтч от Syrian Archive за Time. „Но за нас е важно това съдържание да бъде архивирано, така че да е достъпно до изследователи, групи, които се борят за човешките права, учени и адвокати, за да може тези материали да се използват в съдебни дирения“.

От Facebook са отказали официален коментар по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари