fbpx
0 C
София

Училищата в САЩ забраниха използването на Zoom

Най-четени

Популярната платформа за видео конферентни разговори Zoom беше забранена за използване от учителите в щатските училища, които в момента са в извънредно положение и обучителният процес се осъществява само и единствено дигитално. Причината за забраната са увеличения брой на проблеми със сигурността и поверителността, които започнаха ежедневно да нашумяват, след като приложението рязко натрупа популярност и активни потребители.

Ръстът в използването на Zoom наистина е впечатляващ, като през месец март 2020 г. платформата е отчела над 200 милиона активни потребители, като в сравнение с миналата година по същото време, те са били едва 10 милиона. Разбира се, този факт е напълно обясним – държавите по света масово обявиха извънредно положение, като и те, и частните компании освободиха почти целия си персонал и дадоха възможност на служителите си да работят дистанционно онлайн. Именно предвид това, се засили нуждата от софтуер и платформа, които да могат да осигурят желаните от потребителите функционалности и възможности.

Zoom се превърна в предпочитана платформа за училища и офиси и за провеждане на виртуални срещи и сесии в онлайн класни стаи, но много учители в американските училища започнаха да получават инструкции да преминат към Microsoft Teams – платформата за дистанционна работа и обучение на Microsoft, която е одобрена и от българското Министерство на образованието.

Освен с бързото и широко нарастване на популярността обаче, Zoom се сблъска и с доста критики, след като бе съобщено, че платформата не осигурява криптиране разговорите от край до край, каквото се обещава в нейното описание, а освен това стана ясно, че трафикът за видео разговорите минава през китайски сървъри.

Миналата седмица изпълнителният директор на Zoom и основателят на компанията Ерик Юан се извини на потребителите за проблемите с поверителността и обеща, че в следващите няколко седмици екипите на компанията ще спрат по разработването на нови функции и актуализации и ще се фокусират основно в изглаждането на проблемите с неприкосновеността на провежданите разговори.

Сега министерството на образованието в Ню Йорк помоли местните училища да спрат да използват Zoom възможно най-скоро и да мигрират към алтернативни платформи за видео конференции като Microsoft Teams.

„Училищата трябва да спрат да използват Zoom възможно най-скоро. Нямаме представа защото учителите започнаха да се доверят масово на тази платформа, предвид факта, че съществуват десетки други по-напреднали нейни конкуренти, но това трябва да спре незабавно“, се казва в официалното изявление на Министерството на образованието.

„Ще подкрепим учителите, учениците и студентите при мигрирането към различни платформи като Microsoft Teams, които имат същите възможности като Zoom, но идват с подходящи мерки за сигурност.“, се допълва с прес съобщението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини