Уязвимост във WhatsApp е използвана за инсталиране на шпионски софтуе

5
625

С помощта на тази уязвимост във WhatsApp хакерите могат да стартират вредоносен код и да получат достъп до криптираните чатове и да слушат телефонните разговори.

През изминалия уикенд специалистите на Facebook са отстранили опасна уязвимост в принадлежащия на социалната мрежа месинджър, давала възможност за инсталирането в компютърните устройства на вредоносна програма за следене и подслушване на потребителите. За да се задейства шпионската програма е достатъчно да се позвъни на конкретния потребител, който дори той не е необходимо да отговаря.

Уязвимостта CVE-2019-3568 разкри самата WhatsApp в началото на месец май, след което информира американските органи и експертите по информационна безопасност.

CVE-2019-3568 е уязвимост от типа препълване на буфера във WhatsApp VoIP. Тя дава възможност за изпълняване на вредоносен код, с който се получава достъп до криптираните чатове, да се прослушват разговорите, да се активират микрофона и/или камерата, да се разглеждат снимките, контактите и останалата информация в заразеното устройство. При това журналът с позвъняванията може да се модифицира, за да се скрие тази дейност.

CVE-2019-3568 засяга версиите WhatsApp за Android (до версия 2.19.134), WhatsApp Business за Android (до 2.19.44), iOS (до 2.19.51), WhatsApp Business за iOS (до 2.19.51), WindowsPhone (до 2.18.348) и WhatsApp за Tizen (до 2.18.15).

Уязвимостта е използвана за инсталирането на шпионската програма Pegasus. Компанията води разследване.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ЗвездоброецTNTхахахалллKpAkaTa_roPe Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KpAkaTa_roPe
KpAkaTa_roPe

Сиреч, досега Whatsapp си е било чист RAT. Сега остава същото, ама под контрола само на ФБ.

ллл
ллл

Фейсшит друго няма да направят

хахаха
хахаха

Че защо му е на Whatsapp шпионски софтуер, като самият той е такъв?

TNT
TNT

дори не използвам тоя боклук

Звездоброец
Звездоброец

безсмислен коментар, хвалиш ли се?