Проблемът засяга десктоп версията на uTorrent за Windows и новия продукт uTorrent Web.

В двете версии на един от най-популярните BitTorrent клиенти – програмата uTorrent бе разкрита уязвимост, даваща възможност на хакерите да изпълнят собствен код на атакувания компютър, да получат достъп до изтегляните файлове и да следят историята на свалянията.

Проблемът бе открит от небезизвестния експерт на Google Project Zero Тавис Орманди (Tavis Ormandy) и засяга както десктоп версията на uTorrent за Windows и по-новата uTorrent Web.

Благодарение на тази уязвимост, всеки посещаван от потребителите сайт може да контролира ключовите характеристики на програмата-клиент. Най-опасна е възможността за качване на вредоносен код в папката за стартиране на Window, откъдето той автоматично се стартира при следващото пускане на компютъра. Всеки сайт, посещаван с uTorrent, може да получи и достъп до изтегляните и изтеглените файлове, както и до историята на изтеглянията.

Уязвимостта е оправена в бета-версията на uTorrent за Windows, но потребителите с финалната версия все още нямат пач. Коректната е версията 3.5.3.44352, която вече може да се изтегли от много места. Потребителите с уязвимата версия ща получат обновяване през следващите няколко дни. На потребителите на uTorrent Web най-настоятелно се препоръчва да се обновят до версия 0.12.0.502.

Няма начин за предпазване от тази уязвимост и силно се препоръчва обновяване до бета версията и дори спиране използването на uTorrent, докато не пристигне пача.

29
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
19 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
19 Автори на коментарите
W10TNTДо ПенчоХиХиДа бъдем хора Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
abv
abv

Някой ползва ли го това нещо вече?

charle1305
charle1305

За съжаление болшинството да ,но аз лично ползвам Deluge

Пенчо
Пенчо

Може ли тия дето твърдят че все още ползав уторента да кажат как издържат на постоянните реклами, следенето и бъговете които ги има то доста години насам? qBittorrent е много по-добър и няма реклами нито следене.

До Пенчо
До Пенчо

Голям мързел и простотия бе, ей… 1. „постоянните реклами“ се спират за 10-20 секунди от „Разширени“! 2. Това „следене“ ни изяде главите от параноя! Аз и бе да следя милиони хора, знам какво свалят непрекъснато: Филми, музика, игри, софтуер и порно – чудо голямо (не е тайна за никого)! 3. С @uTorrent 3.5.1 Build 44332 Stable съм в момента, свалил съм МНОГО торенти без проблемно (филми, сериали) и бъгове не съм видял! Толкова ви е и опита явно…

Aymaliev
Aymaliev

Само служителите на гугъл все още ползват uTorrent.

До Aymaliev
До Aymaliev

Абсолютно невярно твърдение!

До abv и charle1305
До abv и charle1305

Да, аз го ползвам „това нещо“ (uTorrent 3.5.1 Build 44332 Stable) все още, и съм много доволен от него! Не виждам, защо да не съм? Редовно си чистя историята на свалянията, спрял съм натрапчивите реклами и т.н.. Тази уязвимост изобщо не ме притеснява! На @charle1305 ще му кажа: Нека да бъда според него от „болшинството“ – но аз знам, че не съм. Напротив!

abv
abv

Аз пък вместо да мисля на следващият ъпдейт, какъв ще е новият „бизнес модел“ на BitTorrent, Inc., примерно вместо да копае коини, да продава данни, си сложих qBittorrent и освен, че е open source е и по-лек, щото uTorrenta отдавна е с голямо U.

до abv
до abv

Досега ползвах класическия uTorrent 2.2.1 Build 25130, в който няма никакви реклами. Отдавна се канех да мина на qBittorrent и все отлагах, но тази новина ме накара да го направя. Действително няма какво повече да се желае! Интерфейсът е абсолютно същият като на uTorrent, има всички опции, с които съм свикнал, така че реално не забелязвам промяната. Може би действително qBittorrent е една идея по-бърз, но съм с процесор Ryzen и SSD диск, така че ми е трудно да го забележа…

До до abv
До до abv

Хм… Че то @uTorrent 2.2.1 Build 25130 на практика, функционирали изобщо? Изключително е старо! С @uTorrent 3.5.1 Build 44332 Stable съм в момента и няма никакви реклами, щуротии и т.н.!

до abv
до abv

Изказа се поредната куха лейка… Функционирал ли изобщо uTorrent 2.2.1 Build 25130 🙂 Как няма да функционира, като след тази версия нищо ново не е добавяно в програмата освен реклами? И някои дребни козметични промени по интерфейса. Да, можеш да забраниш рекламите, ако се поровиш из настройките и си поиграеш с firewall-а си, но какъв е смисъла? Сигурен съм, че си с Win 10. Щото 7-цата вече е стара и не функционира 😀

the professor
the professor

старо ама работи… обаче на тия дето правят уторента не им е изгодно без реклами… за това и правят нови версии – все някой намира как да спре рекламите. но защо трябва да си с най новата версия и после да спираш рекламите след като са се дръпнали, ако може хич да не ги дърпаш

Oracle
Oracle

Ползвам го от години и не смятам, че има друго „нещо“, което да ми свърши по-добра работа.

ХиХи
ХиХи

От години не го ползвам. Превърна се в голямо лайно постепенно.

Стефан
Стефан

От както ползвам вкъщи NAS устройство, забравих какво е това, да ти чегърта торент програма на личния компютър. Скъпички устройства са, но удобството си е голямо. А иначе и според мен, utorrent е най-ползвания торент клиент.

Rens1o
Rens1o

Една дума – Tixati.

dve
dve

Pico

the professor
the professor

те в 3 мб сумати боклуци слагат (utorrent 3…), ти препоръчваш нещо дето инсталационно е 13. аз си карам на transmission и utorrent 2.2.1 (следвашите версии ги осраха – повече код = повече бъгове, реклами и талаш…)
p.s. зад рутер със спряно upnp дупката в уторрента е безвредна…

Радо
Радо

Нека да ми хакнат компютъра, да видим какво ще намерят. По цяла нощ го оставям да работи с uTorrent, който сийдва разни работи. То край няма – торент клиенти, браузъри, windows, че и процесори. Някой ако е решил да ти направи мръсно, каквото и да правиш, няма спасение, все ще се намери начин.

NGC
NGC

Стартиране в sandbox – няма проблеми. Стандартните 0-day уязвимости просто не работят. Намаляването на производителността е минимално.

Rens1o
Rens1o

А като работи в сандбокс, не изчезва ли изтегленето съдържание след изчистването на сандбокса?

NGC
NGC

Всъщност, оттеглям си твърдението че прост сандбокс ще помогне. Зачетох се в проблема! Уязвимостта е RPC сървъра, вдиган по подразбиране от utorrent. RPC сървъра всъщност приема JSON рекуести на 10000 порт. Това не подлежи на промяна и много неприятният ефект е че има отворено прокси. От тук, сравнително просто и бързо, могат да ти прихванат свалените файлове примерно. Доста тъпо…Ще се тества – ще пробвам да забраня request-ите от вън към този порт. Не знам още дали това няма да убие фактически клиента като такъв.

NGC
NGC

Тествано с 3.5 latest – накратко идеята ми не работи. Версия 2.2.1 – изглежда стабилна без да е засегната от проблема.
Малко повече инфо за проблема:
bugs.chromium.org/p/project-zero/issues/detail?id=1524

Agentpat
Agentpat

Този клиент съвсем го компрометираха.

Ратнемок
Ратнемок

„After I’ve set „webui.allow_pairing“ to false (Preferences/Advanced) in uTorrent v3.2.3 the demo page does not appear to have any affect with my install.“

Тест на uTorrent Web: lock.cmpxchg8b.com/Moer0kae.html
Тест на uTorrent Classic: lock.cmpxchg8b.com/utorrent-crash-test.html
Източник (да не кажете, че давам компрометирани линкове): bleepingcomputer.com/news/security/utorrent-client-affected-by-some-pretty-severe-security-flaws/

При мен с изключена опцията webui.allow_pairing клиента v3.4.2 (36044) се чупи на четвъртия (последния тест). Излиза прозорче за „Избор на устройство за съхраняване“…

GalaxyNote8
GalaxyNote8

Нека се пробват срещу Самсунг Knox ☺

Да бъдем хора
Да бъдем хора

Използвайте qBittorrent, защото е open-source, отдавна забелязах, че uTorrent натоварва много процесора. Нещо, което почна като лека алтернатива на тежките клиенти се превърна в тежък клиент. Помните ли първите версии – 100КБ? Същото стана и с FireFox, започна като лека алтернатива на Mozilla Suite и се превърна в същото нещо. Следва Chrome?

TNT
TNT

все още ползвам версия 2.0.4 build 22450 на µTorrent и изобщо не се притеснявам от открити проблеми в новите версии 🙂

W10
W10

Препоръчвам ти: uTorrent 3.5.3 Build 44358 Stable! С него съм, и съм много доволен!