Файловата система е съобразена със структурата на запомнящото устройство и отговаря за максималния размер на файла в постоянната памет, за дължината на неговото име, за организиране записа и четенето на блоковете данни и на самите файлове. Файловите системи могат да бъдат разглеждани като посредник между програмния код и физическото устройство.

За различните операционни системи и различните запомнящи устройства съществуват отделни файлови системи и ОС Android не е изключение. Нека заедно с портала Android Modders Guide разгледаме, кои файлови системи поддържа Android и за какви цели се използва всяка от тях.

1YAFFS И YAFFS2

Създател на файловата система Yaffs (Yet Another Flash File System) е Чарлз Манинг (Charles Manning) от Нова Зеландия. Тази файлова система е предназначена за работа с флаш дискове и памети. Основното преимущество на YAFFS е значително удължения срок на използване на флаш дисковете, понеже системата автоматично пропуска клетките памет, отбелязани за еднократен запис. Yaffs2 се използваше за организиране работата на вградената памет в устройствата с Android версии 2.2 и 2.3.

2VFAT

Vfat не е изцяло пълноценна самостоятелна файлова система, а е разширена версия на FAT. Добавена е поддръжката на дълги файлови имена, но вече е морално остаряла. Vfat често се използва във външните карти памет, а Android и базираните на нея операционни системи, изцяло я поддържат. По принцип, това е основната файлова система за външните памети в Android.

3F2FS

F2FS (Flash Friendly File System) е по-съвременна файлова система, предназначена преди всичко за работа с флаш памет и SSD. Създадена е от служителя на Samsung Ким Че Гик, а след публикуването на сорс кода е усъвършенствана от другите специалисти на корпорацията. F2FS може да се използва за SD/MM картите памет, както и с още много други памети. Много гъвкава в настройките, предлагаща високи показатели за запазване на жизнения цикъл на блоковете памет, както и запис на данните във вид на журнал. Високата скорост на работа се осигурява и от това, че индексите на данните се съхраняват в оперативната памет, а поддръжката на F2FS е включена в Linux ядрото от версия 3.8 и нагоре.

4EXT2-EXT4

Ext2-Ext4 са основните файлови системи на ОС Android. Именно те се използват за организиране на вградената памет в повечето съвременни смартфони и други мобилни устройства. Първоначално се използваше Ext2, но от версия Android 4.0 и нагоре, основна стана Ext3, а по-късно и Ext4. Основната разлика между различните вариации на тази журнална файлова система е начинът за използване на журнала. Основната цел е при възникване на извънредна ситуация, да няма изгубени или повредени данни. Въпреки че и тук се използва запис и четене на данни по блокове, и потребителите могат да форматират своите карти памет и флаш стикове с Ext4, достъпът до тях, освен от Linux е проблемен и е необходим допълнителен софтуер. Обикновено, вградената памет на Android устройствата се форматира като Ext3 или Ext4, а външните флаш стикове – във FAT (VFAT) или NTFS.

5UBIFS

UBIFS е файлова система, предназначена преди всичко за NAND флаш памет, използвана най-вече в мобилните устройства. Нейното основно преимущество е намаляване износването на флаш паметта. Самата файлова система се състои от два слота – UBI (връзка с хардуерното устройство) и UBIFS (самата файлова система. Създател на UBIFS е Nokia, но се среща в много китайски устройства.

6SAMSUNG RFS

Samsung RFS е разработена от корейската копания Samsung файлова система за устройства, базирани на Linux, като една от разновидностите на Linux е именно Android. Фирмената ФС е предназначена за NAND флаш памети и се използва в редица устройства на Samsung. За по-лесна и бърза работа с файловете се използва FAT таблица. Спецификацията на RFS отчита особеностите на NAND устройствата и значително повишава срока на тяхното използване и намалява вероятността от загуба на данни при извънредни обстоятелства – крашване на системата, случайно изключване на тока и други.

7SDCARDFS

Google дълго време използваше в своите устройства файловата система FUSE, но тя имаше редица недостатъци, като например малкото памет заделяна за приложенията, както и използването на твърде големи обеми памет за кеширане на данните. Тя бе заменена от SDCardFS, която реши тези проблеми, но е нещо като среда, имитираща FAT32. Тази файлова система дава достъп до данните на съвсем ниско ниво, като по този начин става възможно оптимизиране работата на смартфоните и оправяне на грешките при обмена на информация с външна компютърна система. SDCardFS не е класическа файлова система, но сериозно увеличава скоростта на работата на Android смартфоните и таблетите.

 


Файловите системи за Android са много разнообразни. Сред тях има стандартни ФС за Linux, както и специализирани за NAND флаш устройства. Въпреки голямото разнообразие, производителите полагат огромни усилия за подобряването на една или друга файлова система, понеже от нейната работа силно зависи бъдещето на Android екосистемата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари