През пролетта на 2014 година в социалните мрежи прелетя новината, че във WhiteHouse.gov се събира подписка за връщането на Аляска обратно от САЩ на Русия. За няколко дни петицията в официалния сайт на Белия дом по някакъв начин събра 30 000 подписа. В американските медии излязоха няколко статии за този учудващ факт, но съвсем скоро всичко се забрави.

Тогава още никой не разбираше какво става. Само някои отделни специалисти се заинтересуваха от тези събития. Те направиха неголямо разследване и разбраха, че линкът към петицията многократно е публикуван от хиляди рускоезични ботове. Методите за публикуване на така наречените „фалшиви новини“, характерни за руската медийна сфера се оказаха абсолютен сюрприз за американците.

По време на американската предизборна кампания ключова роля изигра кибератаката срещу националния комитет на Демократическата партия на САЩ, която бе последвана от публикацията на архива с имейлите във Wikileaks. Веднага стана ясно, че западните политици са се сблъскали със сериозна заплаха. Това не е просто някаква хакерска закачка, а сериозен и влиятелен натиск, целта на който е изпълнението на конкретни политически задачи. Тази заплаха започна да се забелязва и осъзнава не само в САЩ, а и в Европа.

Според мнението на редица експерти, успешната информационна операция с Туитър ботовете и разпространението на фалшиви новини по време на президентските избори през 2016 година не е само опит на неизвестна сила да помогне на един от кандидатите за президенти. Съвсем не. Това е началото на голяма информационна война, целта на която е да се подкопае доверието на американците в справедливостта на демократичната система. На практика това е връщане към методите на Студената война, но с помощта на съвременните информационни инструменти: социални мрежи, фалшиви новини, специални уеб-екипи и хакерски групи. В този случай, освен конкретната поддръжка на един от кандидатите, се изпълняват пет важни допълнителни задачи:

  • подкопаване увереността на хората в демократичното правителство
  • разгаряне и изостряне на политическите разногласия
  • подкопаване доверието на хората към изборните длъжности и демократичните институции
  • популяризиране на специфична точка на зрение към световните политически събития
  • създаване на всеобщо недоверие и объркване към източниците на информация чрез изтриване границата между фактите и измислиците

Именно последният пункт предизвиква най-голям интерес от гледна точка на разпространението на информацията в социалните медии. В края на краищата неволни съучастници и ключови платформи за разпространяване на пропаганда станаха най-големите американски интернет услуги, които не съумяват да филтрират фалшивите новини и да блокират ботовете. Това са Twitter, Facebook и Google (включително и Google News).

Сега се извършва анализ на ситуацията, а „виновните“ се опитват да осмислят случилото се и макар и със закъснение, да вземат съответните мерки.

Реакцията на Facebook

Марк Зукърбърг призна проблема за разпространението на дезинформация чрез социалната мрежа и обеща да вземе мерки. „Отдавна работим върху този проблем и осъзнаваме своята отговорност. Имаме значителен прогрес, но още много трябва да се направи“ – написа Зукърбърг. „Исторически ние разчитаме на нашето общество, което ни помага да различим дезинформацията от фактите. Всеки Facebook потребител може да съобщи за разпространение на дезинформация и ние използваме тези сигнали„.

Но Facebook изобщо не успява в това начинание. Още от самото начало в тази социална мрежа работеше екип от редактори, които модерираха списъка с най-популярните новини, премахвайки вирусните и фалшивите новини с непроверени източници. Но през месец май тази година се разгоря голям скандал – Facebook бе обвинена в политическа цензура и в опити да влияе върху общественото мнение чрез манипулация и подбор на популярните новини, от които е била премахвана информацията за един от кандидатите.

Под натиска на общественото мнение Facebook уволни своите редактори и почти изцяло премина към алгоритмични методи за филтриране на новините, но от това броят фалшиви новини във Facebook значително се увеличи.

Зукърбърг призна, че тези проблеми „са сложни, както от техническа, така и от философска гледна точка„.

Реакцията на основателя на Twitter

Съоснователят Ив Уилямс отговори на думите на Марк Зукърбърг съвсем кратко. Той просто отбеляза, че когато отворил поста на Зукърбърг относно дезинформацията, Facebook му показал два рекламни банера с очевидно фалшиви новини.

post-truth-1

И с това всичко е казано. Facebook се бори с дезинформацията на думи, но цялата архитектура на социалните мрежи се базира на вирусното разпространение на информацията, а не на проверка на фактите, цензурата и филтрирането. Това е принципно и няма какво да се направи.

Реакцията на Google

През следващите няколко седмици Google възнамерява да премахне раздела „In the News“ в десктоп-версията на търсачката. Той ще бъде заменен с „Top Stories“, както е в мобилната версия. Това се прави, за да се премахнат недостоверните блогове от първите места в резултатите от търсенето.

Така или иначе, премахването на фалшивите новини е твърде сложно. Проблемът няма да изчезне от само себе си, понеже фалшивите новини се генерират и разпространяват не само от специални уеб групи. Това се прави и от големи уеб-ферми, които по този начин печелят десетки хиляди долари.

И най-печалното е, че социалните мрежи със самата си същност способстват за вирусното разпространение на информацията. Статистиките показват, че в социалните мрежи най-бързо и ефикасно се разпространяват именно фалшивите непроверени новини.

post-truth-2

Опровергаването на фалшивата новина (истината) ще бъде прочетена от съвсем малка част от аудиторията. А тя може да се пренебрегне. Главното е, че фалшивата новина е оказала необходимото въздействие чрез емоциите и личните убеждения на аудиторията.

Тези методи получиха името постистина (post-truth). Ненапразно създателите на Оксфордския речник избраха тази дума за думата на 2016 година.

Ако хората започнат да черпят информация само от социалните мрежи, постистината ще стане нормален и разпространен инструмент за работа с масовата аудитория.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари