4.2 C
София

Фалшиви линкове към Малайзийските авиолинии ни заразяват с вируси

Най-четени

Видите ли някъде линк към материал съдържащ „шокиращо видео“ от полет MH370 на Малайзйските авиолинии – във Facebook или където и да е другаде в онлайн пространството – не го натискайте. Според сведения на многобройни източници, линковете са фалшиви и могат да заредят компютъра или мобилното ни устройство със зловреден софтуер.

Ако ползвате Facebook или Twitter вече вероятно сте се натъквали на споделени видеоклипове със заглавия от типа на „Изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии е открит в морето – петдесет живи са спасени“. Надяваме се да не сте се подлъгали да ги гледате. Според блогъра Брет М. Кристънсън изображенията промотиращи видеото със заглавието по-горе всъщност били взети от инцидента със самолета на Lion Air през 2013 година, който се разби близо до остров Бали.

Как да познаете зловредното видео? По принцип повечето разпространяващи се във Facebook зловредни клипове преди да ви покажат какъвто и да било видео материал ви дават въпросник, който трябва да попълните. Според Кристънсън, въпросниците са направени така, че да изглеждат досущ като тези, които се разпространяват официално и напълно безвредно във Facebook. Същите въпросници, разбира се, предварително молят за достъп до данните от профила ви.

Ако се подлъжете, последвате такъв линк и разрешите достъп до профила си, това би означавало да дадете на хакерите цялата лична информация, която сте имали неблагоразумието да впишете във Facebook. Едва ли някой ще злоупотреби с тези данни – въпросниците са най-вече дело на скамъри, които получават пари за всеки потребител взел участник в „проучването“ им – но все пак, със сигурност нямаме полза да са в нечии други ръце, освен в нашите собствени.
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини