fbpx
24.4 C
София

Фалшиви Minecraft приложения създават главоболия на над милион потребители с Android

Най-четени

Въпреки, че е пусната за първи път преди 11 години, Minecraft продължава да е една от най-популярните игри. Заради това кибер престъпниците често я използват като начин да атакуват голям брой хора.

Това сочи нов доклад от Касперски

От него става ясно, че в Google Play Store има доста приложения, които се представят за пакети с модове за играта, а всъщност са доста зловредни.

В рамките на проучването са открити над 20 такива приложения, които реално след като се промъкнат на смартфона или таблета започват да го заливат със съмнителни реклами. Най-малко популярното от тези приложения е изтеглено само 500 пъти, но най-популярното е инсталирано от над 1 милион души.

От Касперски са информирали Google за приложенията и те са изтрити от Google Play Store. Има два проблема, които обаче остават. Първият е, че дори след свалянето на приложенията от там, те остават на устройствата на потребителите, които са ги инсталирали. Вторият е, че с малка модификация те могат да бъдат пуснати отново или направо препубликувани от друг акаунт.

След като потребителят изтегли едно такова приложениe и се опита да го отвори, то се пуска веднъж, но естествено не се изтегля никакво съдържание за играта. Когато приложението се затвори, неговата икона изчезва от менюто на смартфона.

Повечето потребители не се опитват да намерят приложението повече, мислейки си, че то се е изтрило в следствие на бъг

То обаче остава на устройството и започва да показва реклами в браузъра на потребителя. Тези приложения могат да отварят други приложения в Google Play, да отварят Фейсбук, дори да възпроизвеждат YouTube видеа. Възможностите са много и зависят от командите, които се изпращат към тях от командния сървър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини