Според компанията за киберсигурност Palo Alto Networks, фалшив ъпдейт на Flash се оказва изненадващия източник на малуер за потребители по цял свят от август насам. Ъпдейтът инсталира тайно бот за копане на криптовалута, който добива монеро.

Уловката е, че успоредно с инсталацията на малуера XMRig, ъпдейтът наистина актуализира версията на Flash.

Анализаторите търсели фалшиви Flash ъпдейти в интернет и открили .ехе файлове за Windows, които стартирали заедно с Adobe Flash Player. Общо 113 случая на малуер били засечени и след направените тестове се оказало, че операционната система реално дава предупреждение, че предстои сваляне на софтуер от неизвестен източник. Проблемът е, че инсталацията на малуера е маскирана като ъпдейт на Flash и така жертвата кликва на „Да“ и продължава без да знае какво всъщност разрешава.

По време на криптобума от миналата година, хакерите масово използваха цели уеб сайтове, които да ползват потребителските компютри като ресурс за финансовите им операции. Сайтове като The Pirate Bay и Starbucks бяха уличени в това, че се хранят от изчислителната мощ на компютрите на своите посетители, за да изкарат малко криптовалути. А когато става въпрос за пари, винаги ще се намерят злонамерени лица, които да потърсят още по-сериозни измами.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари