Водещите световни фармацевтични компании, включително GlaxoSmithKline (GSK), Merck & Co, Johnson & Johnson и Sanofi, изследват потенциала на изкуствения интелект, за да могат с негова помощ да оптимизират процеса по изобретяването и създаването на нови лекарства.

Reuters съобщи, че на 2 юли британската GlaxoSmithKline е подписала договор за $3 милиона с компанията Exscientia , създател на нови системи ИИ.

Основната цел на фармацевтичния гигант е използването на съвременните суперкомпютри и системи с изкуствен интелект за пресмятане поведението на молекулите в дадена нова формула и каква е вероятността за създаването на особено полезен препарат. По този начин биха се икономисали много време и пари от провеждането на излишни тестове.

Много от големите фармацевтични компании започват да реализират потенциала на този подход и да изучават, по какъв начин това ще повиши ефективността на техния бизнес“ – каза Андрю Хопкинс, ръководител на Exscientia, с която GSK подписа споразумението.

Хопкинс, който досега работеше в Pfizer каза, че новият ИИ на Exscientia ще ускори със 75% създаването на нови препарати и лекарства и ще направи процеса много по-евтин в сравнение с традиционните подходи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари