Маркус Хътчинс бе обвинен в създаването и разпространяването на банковия троянец Kronos.

23-годишният британски специалист Маркус Хътчинс, известен и като MalwareTech, стана много известен, след като откри в кода на малуера името на домейна, спиращ действието на твърде опасния рансъмуер WannaCry. Но сега бе арестуван в САЩ от ФБР, където бе на посещение на хакерските конференции Black Hat и DEFCON.

Малко след арестуването, на Хътчинс бяха предявени обвинения в участие в създаването банковия малуер Kronos за периода от месец юли 2014 година до месец юли 2015.

Според обвинителния акт, Хътчинс, заедно с още един обвиняем, името на който не се разкрива, са рекламирали и продавали вредоносен софтуер на хакерските форуми, включително и на търговската площадка AlphaBay, съществуването на която бе прекратено през месец юли тази година. Фактите сочат, че създателите на Kronos са предлагали троянеца при цена $7000. Освен това, през месец юли 2014 година те са публикували в YouTube видео, разясняващо принципа на работа на Kronos (видеото вече е премахнато).

Kronos е малуер, предназначен за кражба на банкови данни, който има защита от други троянци и се справя с антивирусните програми и техните виртуални машини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари