ФБР иска премахването на логото си от Wikipedia

1
7

Федералното бюро за разследване на Съединените щати е заплашило свободната енциклопедия Wikipedia с правни последици, в случай че логото на държавния орган не бъде премахнато от сайта, предаде CNN. Запазеният знак на ФБР присъства в страницата с информация за бюрото и в сайта на паралелната услуга Wikimedia Commons.

В Wikipedia е получено писмо от ФБР, в което се казва, че използването на знака им е незаконно и той трябва да бъде незабавно премахват. От енциклопедията са пратили отговор, с който отказват да премахнат картинката от базата си с енциклопедични данни.

„В името на закона и принципите си ние отказваме да уважим искането ви за премахването на логото на ФБР от Wikipedia и Wikimedia Commons. Консултирали сме се по този въпрос с компетентни хора и сме готови да защитаваме правата си в съда.”, се казва в отговора до ФБР, който е публикуван и във вестник „Ню Йорк Таймс”.

Според свободната енциклопедия, прочитът на закона, който са направили от ФБР е некоректен. Wikipedia напомнят, че запазеният знак на разследващото бюро присъства в много други сайтове – включително и в статията за ФБР от Енциклопедия Британика.

Искането за сваляне на картинката е пуснато от ФБР до Wikipedia на 22 юли и в него се твърди, че енциклопедията трябва да има изричното разрешение на бюрото, в случай че иска да запази изображението в сайта си. Тепърва се очакват ответните действия на разследващия орган.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
dmanov Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dmanov
dmanov

Не знам кой е източникът на информацията, но на друго място четох, че ФБР мрънкат, защото логото е във векторен формат и може да се използва за нечестиви цели.