Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР започнаха разследване на компанията Cambridge Analytica след скандала с изтичането на личните данни на Facebook потребителите.

Информацията е на The New York Times, който цитира официални лица. Разследването е на ранен етап и засега няма данни за задачите, поставени на ФБР и прокурорите.

Американските власти се интересуват от бизнеса на Cambridge Analytica като цяло. По-конкретно, от финансовите потоци на компанията, специализирана в събирането на натрупването на данни. Агентите, прокурорите и специалистите искат да получат информация за това, точно как тази компания е събирала данните и какво е правила с тях.

Facebook и представителите на американските власти засега не дават коментари за започналото разследване.

Cambridge Analytica е основана през 2013 година. Вицепрезидент на тази компания е Робърт Мърсър, бившият съветник на сегашния президент на САЩ. Мърсър стана особено известен с това, че предлага инструменти, за които твърди, че могат да идентифицират личностите на американските гласоподаватели и да повлияят на тяхното поведение. Cambridge Analytica предлагаше на Facebook потребителите да решават психологически тестове, като плащаше известни суми за това. Но след това продаваше получената информация. Счита се, че Cambridge Analytica е получила данните на 50 милиона Facebook потребители.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ХиХи
ХиХи

Интересна снимка за статията. Изследват като почистват прозорците на компанията ли за да направят по „прозрачна“ дейността й?

Владимир Тръмп
Владимир Тръмп

Абе как Cambridge Analytica ??? Нали уж лично другаря Путин бил накарал доверчивите американци да гласуват за Тръмп . И как те геройски се съпротивлявали и до последно искали да гласуват за Хилари .

И как никой от заспалите , мързеливи администратори на Фейсбук не е усетил НИЩО ?