ФБР и Facebook разбиха престъпна мрежа нанесла щети за 850 млн. долара

0
22

Американските служби за сигурност арестуваха 10 човека от различни страни във връзка с престъпна мрежа, чиито жертви са били главно потребители на социалната мрежа Facebook. Дейно участие при разследването и разкриването на мрежата са взели и от социалната мрежа.

По данни на представители на службите е била разбита международна престъпна мрежа, която е използвала за своите цели помощта на зловредна програма наречена Yahos. От Федералното бюро за разследване съобщават, че в резултат от дейността на групата са били заразени повече от 11 млн. компютъра, а нанесените щети се равняват на повече от 850 млн. долара. Компрометираните компютри са били част от ботнет мрежа наречена Butterfly. Посредством нея, достояние на престъпниците са станали информацията от кредитните карти на хората, чиито системи са били компрометирани, банковите им сметки и друга лична информация.

От ФБР заявиха, че отделът по безопасност към Facebook e взел дейно участие в разследването, съдействайки на полицията при изясняване на главната причина за заразяването на системите, престъпниците и засегнатите от техните действия. От Бюрото допълниха също така, че дейността на Yahos е продължила от 2010-та година до октомври 2012г., като обаче системите за сигурност на социалната мрежа са се справили със засичането на засегнатите акаунти и осигуряването на инструменти за премахването на заразите.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари