fbpx
8.8 C
София

ФБР казват, че са „дълбоко загрижени“ заради новото крипиране на Apple

Най-четени

Apple планира да разшири услугите си за криптиране на данни от край до край, като затвори вратичка в поверителността, която преди това позволяваше на правоприлагащите органи да имат достъп до широк набор от данни, включително снимки и съобщения, съхранявани в потребителски акаунти в iCloud.

Но докато привържениците на промяната я аплодират като победа за поверителността на потребителите, нейните противници – които организацията ФБР – не са много развълнувани.

Бюрото е „дълбоко загрижено“ от възприеманата „заплаха за криптиране от край до край и достъп само за потребителя“, както пишат в имейл до The Washington Post , като основно аргументират, че технологията прави работата им много по-трудна.

„Това възпрепятства способността ни да защитим американския народ от престъпни действия, вариращи от кибератаки и насилие срещу деца, до трафик на наркотици, организирана престъпност и тероризъм. В тази епоха ФБР и партньорите в правоприлагащите органи се нуждаят от „законен достъп до необходима информация.“

казаха те в изявлението си.

Компромиси

Накратко, аргументът на ФБР се основава на идеята, че точно както могат да претърсват нечии физически вещи, те трябва да могат – в разумни граници – да търсят и техните цифрови такива.

Като се има предвид това, въпреки че опасенията на ФБР имат смисъл, криптирането от край до край не е просто заговор на Apple, за да вбеси агенцията, нито има за цел да улесни извършването на престъпления. Поверителността на потребителите е важна и много хора са прекарали по-голямата част от времето, раздавайки много данни , често без много свобода на действие или разбиране.

Междувременно нарушенията на данните и хакерските инциденти са често срещани. Новото криптиране от край до край – което, както посочва The New York Times, няма да бъде разширено, за да включва функциите за електронна поща, календар или контакти на Apple – със сигурност ще подсили сигурността на потребителите.

Когато става въпрос за криптиране на данни, технологичните компании, правоприлагащите органи и самите потребители все още не са намерили решение, от което всички печелят.

„Страхотно е да видим, че компаниите дават приоритет на сигурността, но трябва да имаме предвид, че се налагат компромиси.“

каза Саша О’Конъл, изпълнителен директор в Американския университет и бивш шеф на отдел на ФБР.

Той представи още една интересна точка, че в края на деня окончателният избор изглежда е на Apple, и само на Apple.

„Големият въпрос е: Кой решава евентуално, че е нужен този компромис? – Решението продължава да седи в ръцете на Apple.“

продължи тя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини